21.4 C
Craiova
joi, 6 august, 2020
Știri de ultima oră Local Ţăranii români, fermieri europeni?

Ţăranii români, fermieri europeni?

La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţii Direcţiei Agricole (DA) a judeţului Mehedinţi au susţinut un simpozion pe probleme de agricultură, tema sa principală fiind, de fapt, o întrebare: „Când vom deveni fermieri europeni?“.

La simpozion au luat parte 40 de fermieri din judeţul Mehedinţi, precum şi conducerile unităţilor ce desfăşoară activităţi în agricultură, printre care APIA, OSPA şi OJCA.

Obiectivul principal al întâlnirii a fost găsirea unor căi de a-i convinge pe agricultori să intre într-o asociaţie care să-i ajute să-şi cultive mai uşor pământul şi să le asigure accesul la ajutorul oferit de Uniunea Europeană, pentru a deveni fermieri europeni.

Trebuie menţionat faptul că judeţul Mehedinţi are 280 de mii de hectare de teren agricol, din care doar 25% este cultivat, aflându-se printre ultimele locuri din ţară la terenuri cultivate.

Ştefan Târâşescu, inginer de specialitate la DA Mehedinţi, a vorbit celor 40 de fermieri prezenţi şi a încercat să-i convingă în legătură cu avantajele colaborării cu o asociaţie ce se ocupă de activităţile agricole, la standarde europene.

„În primul rând, ţăranul care cultivă trebuie să înţeleagă că, dacă intră într-o asemenea asociaţie, beneficiază de preţuri mai mici la tot ceea ce cumpără: utilaje, seminţe, îngrăşăminte. Este dureros că judeţul nostru se află printre ultimele judeţe la terenuri cultivate. Înainte, dacă te găseau cu câteva zeci de metri pătraţi necultivaţi, te puteau aresta. Acum însă, avem zeci de hectare de pământ bun de cultivat pe care cresc mărăcini şi alte plante“, a spus inginerul Ştefan Târâşescu.

Dar oamenii spun că nimeni nu le garantează un viitor mai bun dacă se asociază cu una din firmele de specialitate. De asemenea, consideră că preţurile la motorină şi îngrăşăminte nu vor scădea, iar utilajele agricole vor primi combustibil tot de acolo de unde primesc şi limuzinele de lux ale oamenilor de afaceri din ţară şi, evident, la acelaşi preţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Horoscop

BerbecDupă o perioadă dificilă pe plan sentimental...

ȘTIRI GdS

CJ Dolj a obţinut fonduri europene pentru reabilitarea Policlinicii...

Policlinica pentru Sportivi din Craiova va fi reabilitată cu fonduri europene. Contractul de finanţare a fost semnat, ieri, de președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, și de Marilena Bogheanu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.
00:00:19

Mehedinți: Doi soți, cercetați pentru trafic de minori

Doi soți din Drobeta-Turnu Severin sunt cercetați pentru trafic de persoane și trafic de minori după ce ar fi exploatat prin muncă...

Craiova: Se opresc gazele pe două străzi

Distrigaz Sud Reţele a anunţat că mâine, între orele 8.30 - 12.30, se sistează alimentarea cu gaze naturale la consumatorii casnici şi non-casnici...

RAADPFL, cu ambrozia în propria-i curte

Ambrozie la intrarea în Parcul Tineretului, zona Water Park-ului

Vâlcea: 11 cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19

Prefectura Vâlcea a anunțat că astăzi, în județ au fost înregistrate 11 cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Potrivit datelor Direcției...

Câți bani europeni a atras CJ Dolj, prin POR...

Câți bani europeni a atras CJ Doj. Instituția a depus nouă aplicații, în valoare totală de 93 milioane de euro, fonduri nerambursabile.