17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŢăranii români, fermieri europeni?

Ţăranii români, fermieri europeni?

La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţii Direcţiei Agricole (DA) a judeţului Mehedinţi au susţinut un simpozion pe probleme de agricultură, tema sa principală fiind, de fapt, o întrebare: „Când vom deveni fermieri europeni?“.

La simpozion au luat parte 40 de fermieri din judeţul Mehedinţi, precum şi conducerile unităţilor ce desfăşoară activităţi în agricultură, printre care APIA, OSPA şi OJCA.

Obiectivul principal al întâlnirii a fost găsirea unor căi de a-i convinge pe agricultori să intre într-o asociaţie care să-i ajute să-şi cultive mai uşor pământul şi să le asigure accesul la ajutorul oferit de Uniunea Europeană, pentru a deveni fermieri europeni.

Trebuie menţionat faptul că judeţul Mehedinţi are 280 de mii de hectare de teren agricol, din care doar 25% este cultivat, aflându-se printre ultimele locuri din ţară la terenuri cultivate.

Ştefan Târâşescu, inginer de specialitate la DA Mehedinţi, a vorbit celor 40 de fermieri prezenţi şi a încercat să-i convingă în legătură cu avantajele colaborării cu o asociaţie ce se ocupă de activităţile agricole, la standarde europene.

„În primul rând, ţăranul care cultivă trebuie să înţeleagă că, dacă intră într-o asemenea asociaţie, beneficiază de preţuri mai mici la tot ceea ce cumpără: utilaje, seminţe, îngrăşăminte. Este dureros că judeţul nostru se află printre ultimele judeţe la terenuri cultivate. Înainte, dacă te găseau cu câteva zeci de metri pătraţi necultivaţi, te puteau aresta. Acum însă, avem zeci de hectare de pământ bun de cultivat pe care cresc mărăcini şi alte plante“, a spus inginerul Ştefan Târâşescu.

Dar oamenii spun că nimeni nu le garantează un viitor mai bun dacă se asociază cu una din firmele de specialitate. De asemenea, consideră că preţurile la motorină şi îngrăşăminte nu vor scădea, iar utilajele agricole vor primi combustibil tot de acolo de unde primesc şi limuzinele de lux ale oamenilor de afaceri din ţară şi, evident, la acelaşi preţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII