5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProfu’ pistolar, recidivist

Profu’ pistolar, recidivist

Jane Ilie, profesorul de matematică din Craiova care a împuşcat un elev în timpul desfăşurării orelor, a fost judecat şi condamnat în trecut pentru luare de mită. În prezent, este suspendat din activitate. Părinţii elevului împuşcat intenţionează să îşi mute copilul la altă şcoală.

Jane Ilie a fost arestat în 1991, prins în flagrant că a luat mită. A fost judecat şi condamnat în 1992 la trei ani de închisoare, fiind eliberat pentru bună purtare la sfârşitul lunii noiembrie a aceluiaşi an. I-au mai rămas de efectuat din pedeapsă un an, o lună şi 25 de zile de închisoare. Profesor suplinitor până la data arestării, Jane Ilie a revenit în sistemul de învăţământ în 1997, în urma unei hotărâri judecătoreşti. Fiind un om reabilitat, din 1997 până în 1999 a fost profesor la Liceul Teoretic din Balş, de unde s-a transferat la Craiova.

Jane Ilie este în prezent suspendat din activitate. Reamintim că acesta este cercetat penal după ce, pe 16 ianuarie, l-a împuşcat în mână pe Ionuţ Cornel S., din localitatea Desa, elev în clasa a IX-a la Liceul CFR din Craiova, ca pedeapsă pentru că acesta a jignit-o pe Maria M., o colegă. O lună mai târziu, pe 18 februarie, poliţia a fost informată despre caz de medicii din Calafat, după ce Ionuţ Cornel s-a prezentat la spital pentru că i s-a infectat rana de la mână.

Pe lângă ancheta poliţiştilor se efectuează şi una a comisiei de disciplină din cadrul liceului. Aceasta a constatat deja că profesorul se face vinovat că a intrat înarmat într-o unitate de învăţământ, fapt incriminat de regulamentul de ordine interioară. Până şi sindicaliştii din învăţământ condamnă gestul profesorului de matematică, ei considerând că ar trebui dat afară din rândul cadrelor didactice. „Faptul că un profesor a intrat înarmat într-o şcoală este foarte grav. Dacă în urma cercetărilor care se efectuează se va dovedi că el este vinovat, după părerea mea nu mai are ce să caute în învăţământ“, a declarat Constantin Rada, liderul Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj.

Profesor condamnat pentru luare de mită

 

Colegii de catedră ai lui Jane Ilie s-au arătat surprinşi de gestul profesorului de matematică. „Am rămas muţi de uimire când am aflat. Nu a fost un om violent, iar ca profesor, era bun. Era un familist convins. Una dintre elevele din clasă a povestit secretarei mele că, după ce s-a produs incidentul, profesorul a început să plângă. Probabil a intrat în panică şi a început să facă greşeală după greşeală“, a fost de părere Luminiţa Ţenea, directoarea Liceului CFR.

Cât timp a predat matematica la liceul din Balş, Jane Ilie a fost dincolo de orice reproşuri. „Eu i-am operat cartea de muncă. Atâta timp cât a fost la noi a avut un comportament exemplar, era un om foarte cumsecade, ne-am înţeles foarte bine“, a declarat Paraschiva Barbu, secretară la Liceul Teoretic Balş.

Dumitru Radu, directorul adjunct al Liceului CFR din Craiova, l-a descris pe Jane Ilie ca având o doză de îngâmfare fiindcă „avea bani, era asociat la o firmă care se ocupă cu tipărirea de manuale şcolare“. Dumitru Radu era cadru didactic în 1991, când a fost arestat Jane Ilie. „Eram aici şi îmi amintesc că a fost arestat pentru luare de mită. Era vorba de şase sticle de whisky. S-a întâmplat chiar înainte de examenul de bacalaureat. Sticlele de whisky erau marcate, aşa cum se procedează cu banii când e vorba de un flagrant. Poliţia a făcut percheziţie la el acasă şi a găsit sticlele“, şi-a amintit Dumitru Radu.

 

„Elevii au fost manipulaţi să tacă“

 

Conducerea liceului i-a solicitat, pe 18 februarie, lui Jane Ilie să dea o declaraţie în care să explice ce se întâmplase cu o lună în urmă, în timpul orei de matematică. În declaraţia sa, profesorul a susţinut că a fost vorba de un accident, că în timp ce muta pistolul din buzunarul hainei în geanta diplomat acesta s-a descărcat accidental, producând un zgomot. Din sperietură, elevul Ionuţ Cornel, care era aşezat în a treia bancă, s-a lovit la mâna stângă de aceasta.

„M-am deplasat cu maşina personală cu elevul la medic, care l-a pansat, rana vindecându-se după câteva zile. Menţionez că încărcătorul nu se afla în pistol. Nu am anunţat conducerea şcolii, crezând că evenimentul va trece neobservat, fiind conştient de urmările acestui accident. Nu am anunţat familia elevului deoarece acesta se simţea bine, eu ţinând mereu legătura cu el prin telefonul mobil“, se arată în declaraţia lui Jane Ilie.

După împuşcarea lui Cornel, profesorul de matematică a recurs la ameninţări pentru a muşamaliza cazul. A fost eficient în „convingerea“ elevilor din clasă să nu povestească nimic nimănui. „Nici copiii care au fost absenţi în ziua aceea nu au aflat ce s-a întâmplat. Este clar că elevii au fost manipulaţi să tacă“, a declarat directoarea Ţenea.

 

Părinţii elevului împuşcat vor să îşi mute copilul la Calafat

 

Părinţii lui Cornel Ionuţ spun că profesorul i-a ameninţat pe copii că îi va lăsa repetenţi în cazul în care se află ceva şi că va vorbi şi cu ceilalţi profesori ai clasei să procedeze la fel. „În copil a intrat frica, este foarte speriat. Vrem să îl mutăm la Calafat pentru că este mai aproape, pot să trec de două-trei ori pe săptămână pe la şcoală“, a declarat tatăl lui Ionuţ, contactat telefonic.

Maria M., colega cu care Ionuţ s-a certat, s-a transferat la Liceul din Filiaşi în vacanţa intersemestrială, însă din motive care nu au legătură cu cazul de faţă, conform conducerii Liceului CFR din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII