20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFostul şef al SRI Gorj, dat afară de la UCB

Fostul şef al SRI Gorj, dat afară de la UCB

Fostul şef al SRI Gorj, Ion Făget, nu le va mai preda studenţilor, fiind dat afară din Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, pentru că a făcut poliţie politică.

 

 

 

Biroul de Senat al Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu a decis că fostul şef al SRI Gorj, Ion Făget, nu mai poate fi cadru universitar, întrucât a făcut poliţie politică. Acesta a fost profesor asociat la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi a încercat de mai multe ori, însă fără succes, să devină titular al instituţiei de învăţământ superior. Structura de conducere a Universităţii a luat însă hotărârea că statutul lui Ion Făget de cadru activ al fostei Securităţi şi, ulterior, al SRI este incompatibil cu disciplinele pe care le preda studenţilor Facultăţii de Ştiinţe Juridice. Până în anul 2006, Făget a condus Biroul SRI Gorj, an în care conducerea centrală a Serviciului Român de Informaţii a decis să îl treacă în rezervă şi să numească alt director. Motivul a fost legat de un document din dosarul de la CNSAS al unui medic din Târgu Jiu, care a fost pus sub urmărire şi după Revoluţie, la ordinul lui Ion Făget.

 

L-a găsit când a verificat dosarul

 

Aflat în prezent la pensie, Ion Făget a intrat şi în afaceri, completându-şi veniturile şi cu leafa de la Universitatea „Constantin Brâncuşi“. Scandalul în jurul celui care s-a aflat ani buni la şefia SRI Gorj, fiind unul dintre cei mai longevivi directori din ţară, a izbucnit în clipa în care medicul Dumitru Liţă din Târgu Jiu şi-a publicat o parte din dosarul de la CNSAS. Descoperindu-se că a făcut poliţie politică şi după 1989, cerând expres continuarea urmăririi lui Dumitru Liţă, conducerea SRI a hotărât să îl scoată forţat la pensie pe Făget. La un an şi jumătate de la scandal, ex-directorul SRI Gorj îşi pierde şi statutul de cadru universitar. Acesta s-a aflat în permanenţă sub influenţa unui controversat politician şi afacerist din Gorj, liderul organizaţiei judeţene a PNL, Dan Ilie Morega, naşul de cununie al lui Făget. De altfel, finul i-a urmat naşului în ceea ce priveşte cariera în UCB, întrucât şi Morega a fost dat afară de la Facultatea de Ştiinţe Economice, după ce s-a constatat că nu îndeplinea criteriile pentru a fi profesor.

Altă figură controversată care se mai află la UCB este Nicolae Mischie, acesta având la activ o condamnare la un an de închisoare cu suspendare şi încă una nedefinitivă la patru ani de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS