13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProfu’ pistolar

Profu’ pistolar

Un profesor de matematică de la Liceul CFR din Craiova a împuşcat un elev, în timpul desfăşurării orei de curs, în faţa colegilor acestuia, după care i-a ameninţat pe toţi cu exmatricularea dacă spun ceva.

Profesorul de matematică Jane Ilie, de 58 de ani, din Craiova, cadru didactic la Liceul CFR, este cercetat de poliţişti după ce, în urmă cu o lună, a împuşcat un elev în timpul orelor de curs. Poliţiştii doljeni au fost sesizaţi sâmbătă că la Spitalul Municipal Calafat s-a prezentat Cornel Ionuţ S., de 15 ani, din comuna doljeană Desa, care a fost diagnosticat cu un traumatism la mâna stângă, vechi de aproximativ 30 de zile. Medicii au stabilit că rana a fost produsă prin împuşcare. În urma verificărilor, poliţiştii au stabilit că minorul, elev în clasa a IX-a la Liceul CFR din Craiova, a fost rănit prin împuşcare pe 16 ianuarie, în timpul desfăşurării orelor de curs, de profesorul diriginte Jane Ilie. Acesta figurează în evidenţele IPJ Dolj ca deţinător legal al unui pistol de autoapărare cu bilă de cauciuc, marca ROHM, calibrul 10X22T, armă ce a fost ridicată de poliţişti în vederea expertizării balistice.

 

De la jigniri la împuşcături

 

Incidentul poate ar fi rămas necunoscut, iar profesorul ar fi scăpat basma curată dacă rana copilului nu s-ar fi infectat şi nu ar fi fost nevoit să se prezinte la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale. În urma audierilor martorilor şi a celor implicaţi, ofiţerii IPJ Dolj au aflat două versiuni ale incidentului. Pe de o parte, Cornel a povestit că, pe 16 ianuarie, i-a „mărturisit“ unei colege că este „o capră“. După ce tânăra i-a spus dirigintelui că a fost jignită de colegul său, Jane Ilie a intrat la oră decis să-i aplice o corecţie elevului obraznic. L-a ridicat în picioare şi l-a întrebat ce preferă, să-l bată sau să-l împuşte. A scos pistolul şi a tras, rănindu-l pe Cornel S. în mâna stângă. În faţa poliţiştilor, dirigintele a explicat că în acea zi, când a intrat la oră, şi-a scos pistolul din toc şi a vrut să-l pună în servietă, moment în care arma s-a descărcat. Elevul nici măcar nu a fost rănit de proiectil, ci s-a lovit cu mâna de o bancă. Varianta dirigintelui nu este confirmată însă de medici. Corpul străin extras în urma intervenţiei chirurgicale reprezintă un fragment din material plastic provenind de la cartuşul plecat din pistol.

Acesta a fost ridicat de poliţiştii de la Biroul Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice Dolj pentru expertizare. Medicii legişti au stabilit că victima necesită pentru vindecare opt-nouă zile de îngrijiri medicale.

 

Pistolarul, pus pe tuşă

 

Cadrele didactice şi conducerea Liceului CFR vor să-l sancţioneze pe profesorul pistolar. Ieri am avut consiliu şi profesorii au susţinut în unanimitate ca dascălul respectiv să fie exclus din şcoală. În acest sens s-a întrunit o comisie de cercetare, care va face o anchetă în paralel cu cea a organelor de poliţie. Din punctul meu de vedere, profesorul a încălcat regulamentul şcolar, care îi interzice să intre în unitate cu o armă, a scos-o în prezenţa elevilor şi l-a rănit pe unul dintre ei. După incident, acesta i-a învăţat pe elevi să mintă şi nu a raportat conducerii şcolii şi poliţiei cele întâmplate“, a declarat Luminiţa Ţenea, directoarea Liceului CFR. La recomandarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, comisia de disciplină a şcolii a decis ieri suspendarea din funcţie a profesorului. Acesta nu s-a prezentat în faţa comisiei, trimiţându-şi în schimb avocatul.

 

„Este incredibil ca un profesor să poarte pistol în şcoală!“

 

Conform fişei medicale şi examenului psihologic susţinut la începutul acestui an şcolar, profesorul de matematică este apt pentru a-şi desfăşura activitatea. Cu toate acestea, comportamentul său nu se înscrie în limitele normalului, potrivit psihologilor şcolari.

„Cred că este un caz în care se impune o reevaluare psihologică, pentru că o asemenea persoană nu are ce căuta în învăţământ. Nu este normal ca un cadru didactic să facă aşa ceva. Fie a exagerat cu o glumă proastă, fie are o tulburare de comportament. Un dascăl trebuie să fie într-o stare psihologică perfectă, iar acest comportament nu este normal. Este incredibil ca un profesor să poarte pistol în şcoală!“, a explicat Adriana Rotaru, psiholog şcolar.

Ore sub pază

De când poliţia a început cercetările în acest caz, profesorul îşi desfăşoară activitatea la catedră sub supravegherea directorului adjunct al liceului. Această măsură a fost luată de conducerea Liceului CFR, în lipsa unor prevederi clare în Legea învăţământului şi în statutul personalului didactic pentru cazurile în care un profesor împuşcă un elev.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

49 COMENTARII