10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDespăgubirile rămân în ceaţă

Despăgubirile rămân în ceaţă

Peste 200 de oameni s-au înghesuit ieri la prefectură să participe la întâlnirea cu vicepreşedintele Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor, Theodor Nicolescu, la care a fost dezbătută problema despăgubirilor pe legile funciare.

 

Persoanele interesate de problema despăgubirilor au umplut ieri până la refuz sala Prefecturii Dolj pentru a participa la întâlnirea cu vicepreşedintele ANRP, Theodor Nicolescu, şi au plecat la fel de nelămuriţi cum au venit. În timp ce oamenii din sală s-au adresat oficialului de la Bucureşti spunându-şi fiecare păsul, Nicolescu le-a tăiat tuturor elanul, spunând că 50-60% din dosarele înregistrate la ANRP sunt incorect întocmite. Prefectul Silviu Dumitru şi viceprimarul Craiovei, Gheorghe Nedelescu, prezenţi, de asemenea, la şedinţa de ieri, au avut mai mult rolul de a linişti spiritele în sală când cetăţenii enervaţi de răspunsurile primite sau de faptul că nu le vine rândul la cuvânt îşi manifestau zgomotos nemulţumirea.

Dosarele au prioritate doar la cancer

Vicepreşedintele ANRP a mai declarat că dosarele ajunse la autoritate sunt verificate apoi în mod aleatoriu, nu în ordinerea depunerii lor. Nicolescu a precizat însă că, în cazul unor situaţii speciale, se pot face cereri pentru verificarea cu prioritate a dosarului. „Se pot face cereri de rezolvare cu prioritate pentru cazuri speciale. Toate acestea sunt rezolvate în ordinea depunerii lor. Au apărut însă şi soluţii hilare, cu cineva care ne-a spus că e grav bolnav şi, când ne-am uitat în hârtia justificativă, se spunea că are hipertensiune arterială. Trebuie să fie cazuri grave, de cancer sau transplant, ca să fie acceptate“, a spus Nicolescu.

Vicele a precizat că, în prezent, din Dolj au venit la autoritate 377 de dosare din 26 de localităţi, dintre care 288 au fost repartizate evaluatorilor. Doljenii prezenţi ieri la prefectură au mai primit însă cu această ocazie o veste proastă: 68 dintre dosarele din Dolj repartizate deja unui evaluator vor fi redistribuite altora, pentru că expertul care se ocupa de acestea a anunţat că renunţă la lucrare.

Cetăţenii şi-au spus oful

Zeci de oameni s-au înghesuit ieri să ia cuvântul pentru a le fi lămurite măcar o parte din problemele cu care se confruntă, în încercarea de a obţine despăgubiri în bani sau titluri de conversie la Fondul Proprietatea. „Dumneavoastră ne spuneţi că din dosare lipseşte cutare documente şi cutare act. Cum să lipsească, de vreme ce acela care s-a ocupat de aceste dosare e jurist? Ei ne-au trimis să luăm actele de la Arhive, am umblat mult pentru ele. Juristul are o pregătire, iar legile sunt clare. Ni s-a spus clar ce să facem ca dosarul să fie complet. Dacă nu sunt complete, juriştii sunt direct răspunzători, ei să ceară completările, nu noi“, a spus un cetăţean nemulţumit.

Alţi foşti proprietari au reclamat faptul că, după ce toate actele ajung la autoritate, nu mai pot obţine nici un fel de informaţii despre stadiul în care se află dosarele. „Nu ni se trimite nimic acasă, să ni se spună că a fost verificat sau evaluat, că s-a respins sau orice altceva. De aici pleacă şi cu un număr de înregistrare, acolo primeşte altul şi noi nu putem şti care e dosarul nostru şi nici nu ne putem interesa să vedem în ce stadiu e, că nu mai ştim numărul“, a spus alt cetăţean din sală.

Stadiul aplicării Legii nr. 290/2003 în Dolj

Vicepreşedintele ANRP, Theodor Nicolescu, a precizat ieri că, dintre cele 409 dosare de la nivelul Comisiei Judeţene de Aplicare a Legii nr. 290/2003, au fost soluţionate 142. Dintre acestea, 117 au fost declarate admise pentru acordarea de despăgubiri, iar 25 au fost respinse. Nouă beneficiari au contestat soluţia de respingere a dosarului. Doar şapte beneficiari au primit până în prezent despăgubiri în valoare totală de 413.311 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS