Acasă Local Comitet pentru vinovaţii de la Mateeşti

Comitet pentru vinovaţii de la Mateeşti

-

Secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei (MDLPL), Horia Irimia, a fost prezent ieri în Vâlcea, în mai multe localităţi care sunt grav afectate de alunecările de teren. Prima vizită a fost în comuna Alunu, zonă în care în ultimii trei ani alunecările de teren au distrus 21 de case. Horia Irimia a mai văzut şi alunecările de teren din oraşul Horezu, Mateeşti, Muereasca şi Râmnicu Vâlcea, în zona Goranu. „Sunt foarte multe alunecări de teren în judeţul Vâlcea. În toate localităţile în care am fost sunt fenomene care afectează locuinţele oamenilor sau pun în pericol drumurile de acces în diferite localităţi ori cursurile de apă. În perioada următoare, echipe de specialişti vor face studii în zonele afectate, iar MDLPL va finanţa documentaţiile de execuţie pentru lucrările de consolidare a terenurilor. Proiectele, care au o valoare de aproape un milion de lei, vor fi finanţate de MDLPL, iar cele care trec de această sumă, printr-un proiect de guvern“, a declarat Horia Irimia.
În cazul alunecării haldei de steril Panga Nord de la Mateeşti, care a distrus şapte case, Irimia a spus: „Aici nu e vorba de o alunecare din cauze naturale, ci ea ţine de competenţa Exploatării Miniere Berbeşti. În şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) s-a luat decizia ca un comitet interministerial format din specialişti să analizeze alunecarea de teren de la Mateeşti, pentru a vedea dacă s-a respectat proiectul după care s-a construit halda, cine a dat autorizaţii de construire acelor oameni ca să ridice case în zona de risc în 1997 şi vom stabili cine e vinovat de ceea ce s-a întâmplat acolo“.
Horia Irimia a mai declarat că nu doar Vâlcea e afectată de alunecări de teren, ci majoritatea zonelor subcarpatice.

ȘTIRI VIDEO GdS

Craiovenii, buluc la piaţă

Pandemia de COVID-19 nu prea îi sperie pe craioveni din moment ce dau buluc în pieţele oraşului să se aprovizioneze. Cumpărăturile zilnice...