11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlcea, devastată de alunecările de teren

Vâlcea, devastată de alunecările de teren

Localităţile cele mai afectate de alunecările de teren din Vâlcea vor fi vizitate astăzi de secretarul de stat Horia Irimia, din cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei (MDLPL). Acesta va fi însoţit de Radu Renga, prefectul judeţului.

Conform unei statistici a prefecturii, 70 de localităţi din Vâlcea din cele 89 ale judeţului sunt afectate de alunecări de teren. Conform situaţiei, 418 case sunt avariate de alunecările de teren în localităţile afectate. Casele sunt permanent monitorizate pentru că sunt locuite. Din cele 70 de localităţi, patru sunt extrem de active, în Râmnicu Vâlcea, în zona Goranu şi strada Feţeni, în oraşul Băile Govora, pe străzile Griviţa şi Eroilor, şi în comunele Runcu şi Alunu. În Vâlcea, în ultimii trei ani, 166 de locuinţe au fost complet distruse de alunecările de teren, iar guvernul a alocat fonduri pentru reconstruirea a 133 de case distruse.

 

Sterilul se află la 60 de metri de cea de a opta casă

 

Alunecarea de teren de la halda de steril Panga Nord din comuna Mateeşti-Vâlcea a avansat de duminică dimineaţa până ieri-dimineaţa cu 50 de centimetri. „A mai încetinit că a dat îngheţul, dar dacă se încălzeşte va fi ca înainte şi locuinţele oamenilor cât şi albia pârâului Tărâia vor fi în pericol. Deocamdată, alunecarea se află la o distanţă de 60 de metri de casa familiei Marian Golescu, din satul Turceşti. În această locuinţă stau patru persoane, soţ, soţie şi doi copii sub zece ani. Familia are bagajele făcute. Am discutat cu ei şi vreau să le găsesc un adăpost în care să doarmă pe timpul nopţii, pentru că susţin că le e frică să mai stea în casă“, a spus Nicolae Stănişor, primarul comunei Mateeşti. Acesta a precizat că locuinţa familiei Golescu nu va fi demolată.

Primarul susţine că, dacă alunecarea va ajunge la 40 de metri de casa familiei Golescu, vor fi în pericol şi alte case, care sunt situate la zece metri de această locuinţă. Săptămâna trecută, sterilul a distrus locuinţele a şapte familii din satul Turceşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS