13.4 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia susţine produsele din porumb modificat genetic

România susţine produsele din porumb modificat genetic

Ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, a votat ieri, la Consiliul de Miniştri de la Bruxelles, pentru introducerea pe piaţă a produselor realizate din patru varietăţi de porumb modificat genetic, dar a respins propunerea care vizează produsele obţinute dintr-un sortiment de cartof modificat genetic.

Consiliul Miniştrilor agriculturii din Uniunea Europeană a avut pe ordinea de zi adoptarea unor propuneri legislative care privesc autorizarea punerii pe piaţa europeană a produselor realizate din patru varietăţi de porumb modificat genetic şi un sortiment de cartof. Un acord favorabil al reuniunii miniştrilor va introduce pe piaţa UE produsele obţinute din cele patru varietăţi de porumb modificat genetic. Acest lucru nu va însemna că tipurile de porumb modificat genetic vor putea fi cultivate în statele membre. Astfel, firmele vor putea importa porumbul modificat genetic în vederea procesării, dar nu vor putea cultiva varietăţile respective.

 

Da porumbului,
nu cartofului

 

Ministrul român al agriculturii nu a votat introducerea pe piaţa UE a produselor obţinute din cartoful modificat genetic. Conducerea Comitetului Ştiinţific al Autorităţii Naţionale Sanitar-
Veterinare a recomandat votul negativ deoarece câteva puncte din documentaţia prezentantă de EFSA (Autoritatea Europenă pentru Siguranţa Alimentelor) nu erau foarte clare. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor a avizat atât cele patru tipuri de porumb modificat genetic, cât şi produsele din cartoful modificat genetic.

În prezent, în România este aprobată cultivarea unui singur tip de porumb modificat genetic, MON 810, avizat de altfel la întreg nivelul UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII