21.7 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPremiile olimpicilor, indexate cu zece lei

Premiile olimpicilor, indexate cu zece lei

Premiile în bani acordate olimpicilor de consiliile locale, judeţene sau minister au fost indexate de Ministerul Educaţiei şi au crescut cu câteva zeci de lei. După ce în vizita de la Craiova, din luna noiembrie, ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, nu a ştiut câţi bani primeşte un elev pentru un premiu I la o olimpiadă naţională şi a declarat că nu trebuie să ia nici o măsură pentru a convinge olimpicii să rămână în ţară, el a aprobat nişte cifre care nu reprezintă performanţa unui elev olimpic.

„Nu îmi propun să fac ceva ca aceşti copii să rămână în ţară. Dacă vor să plece să studieze şi să muncească în străinătate e treaba lor. Nu putem noi să îi obligăm să rămână în ţară. Ce măsuri să luăm? Dacă ei cred că e mai bine în străinătate, să plece. Nimeni nu e obligat să rămână în România. Nu ştiu, ce trebuie să ştiu eu cât e un premiu? Are vreo importanţă acest lucru?“, a spus ministrul la Craiova.

 

Olimpicii, trataţi cu zeci de lei

 

Pentru premiul I obţinut la etapa judeţeană a olimpiadelor şcolare, un elev primeşte 45 de lei, pentru locul II – 35 de lei, pentru locul III – 25 de lei, iar pentru o menţiune – 20 de lei. La o etapă zonală, locul I este recompensat cu 65 de lei, locul II – cu 55 de lei, locul III – cu 35 de lei şi menţiunea – cu 25 de lei. Dacă a ajuns la faza naţională a unei olimpiade şcolare, elevul premiant primeşte 120 de lei pentru locul I, 90 de lei pentru locul II, 65 de lei pentru locul III şi 50 de lei pentru o menţiune la o olimpiadă naţională. Pentru etapele internaţionale, premiile cresc, pentru locul I olimpicul primind din partea statului român între 535 şi 855 de lei, pentru locul II – între 430 şi 640 de lei, iar pentru locul III – între 320 şi 535 de lei. Cum nu a mărit premiile pentru olimpici, ci doar le-a indexat, ministrul nu o să afle niciodată răspunsul la propria-i întrebare – „Credeţi că, dacă le-am da bani mai mulţi, ar rămâne în ţară?“.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII