14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii se tem de un conflict

Craiovenii se tem de un conflict

Kosovo a devenit cel mai nou stat al lumii, începând de duminică. Recunoaşterea independenţei Kosovo a generat păreri contradictorii atât printre politicieni, cât şi printre români, cărora le este teamă de un potenţial conflict în zonă.

Kosovo şi-a declarat independenţa la sfârşitul săpămânii trecute şi s-a autoproclamat stat suveran. Anunţul a fost făcut de premierul Hashim Thaci, în faţa plenului parlamentului, şi a scos în stradă mii de kosovari care au dansat printre steagurile Albaniei, Regatului Unit al Marii Britanii, Statelor Unite, Uniunii Europene şi NATO şi afişe pe care se putea citi „Fericită Zi a Independenţei“ şi „Să sărbătorim cu demnitate“.

Corespondenţii de presă din întreaga lume spun că există un potenţial ridicat de conflict între sârbii din Kosovo şi etnicii albanezi. De fapt, vestea a generat deja poziţii contradictorii ale politicienilor români. Potrivit NewsIn, în timp ce UDMR susţine că România trebuie să recunoască repede noul statut al provinciei Kosovo, autorităţile române şi guvernul din care face parte şi Uniunea au o poziţie contrară, respingând orice formă de separatism teritorial şi segregare pe criterii etnice.

 

„Am vrea mai multă pace şi linişte“

 

Situaţia i-a pus pe gânduri şi pe craioveni. „E îngrijorător. Am vrea mai multă pace şi linişte. N-aş dori şi nici nu cred că pe noi ne-ar putea afecta în vreun fel“, a declarat Ioana Iovan, de 52 de ani, din Craiova. Afirmaţia este susţinută de mai multe persoane. „Ne e teamă de un conflict în zonă“, a explicat Irinel Dragomir, de 35 de ani. Îngrijorarea este împărtăşită şi de alţi craioveni, care iau încă de pe acum în considerare şi impactul unui astfel de precedent asupra României. „Nu-i bună această separare. Kosovo a fost acolo de peste 1.000 de ani. Sunt îngrijorat şi de întinderea acestui conflict şi în zona noastră. Nu e corect. Americanii îşi bagă coada peste tot. Nu e bine“, a spus Aurel Marinescu, de 66 de ani.

Un astfel de potenţial negativ al situaţiei a fost sugerat şi de preşedintele rus, Vladimir Putin, care a declarat într-un reportaj transmis de Euronews că evenimentele din Kosovo creează un precedent care ar putea afecta şi România în privinţa Transilvaniei. „Există îngrijorări potrivit cărora Kosovo stabileşte un precedent pentru eventuale mişcări de independenţă în regiunea Abhazia din Georgia, în regiunea Transnistria din Moldova şi în zona Transilvania din România“.

 

„România are stabilitate“

 

Totuşi, nu toţi craiovenii împărtăşesc această părere. „România are stabilitate şi nu este un motiv de îngrijorare“, a declarat Nicolae Moraru, de 42 de ani. De fapt, unii craioveni se bucură chiar pentru kosovari. „E bine pentru ei. Nu mi-e teamă de vreun potenţial conflict în zonă“, a spus Cornelia Scondac, de 76 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII