16.7 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljRomânii fac proiecte în ritm de melc

Românii fac proiecte în ritm de melc

Eurodeputatul doljean Marian Jean Marinescu a atenţionat ieri autorităţile centrale să nu tergiverseze pregătirea proiectelor care vor fi depuse în cadrul Programului Operaţional de Transport în care judeţul nostru are prevăzute două investiţii majore.

 

Potrivit europarlamentarului Marinescu, unul dintre cele două proiecte cu impact în Dolj vizează construirea unei autostrăzi care leagă Grecia de capitala Ungariei, Budapesta, şosea care ar trebui să treacă şi prin Calafat. Practic, şoferii autovehiculelor de mare tonaj care ajung în Portul Calafat ar avea la dispoziţie un drum de mare viteză pentru a ajunge la graniţa cu Ungaria, la Nădlac. A doua investiţie europeană care va afecta Doljul este construirea unei căi ferate care va face conexiunea între Atena şi zona centrală a Europei. În cadrul acestui proiect este prevăzută o cale ferată care va lega Calafatul de Arad. Ambele obiective au fost trecute, potrivit lui Marinescu, în lista celor 31 de priorităţi ale TEN-T (Reţeaua Transeuropeană de Transport), program prin care România poate accesa fonduri pentru întocmirea proiectelor, dar pe care, cel puţin până în prezent, autorităţile centrale l-au ignorat cu desăvârşire.

„Aceste două priorităţi au fost preluate deja în Programul Operaţional de Transport şi aprobate pentru finanţare din Fondul de coeziune, dar există posibilitatea finanţării zonei de pregătire a proiectelor prin TEN-T. M-am întâlnit cu directorul Direcţiei Generale TEN-T, Jonathan Scheele, şi am încercat să sprijin din poziţia mea de parlamentar aceste proiecte. România nu a depus cerere de finanţare pentru 2007 şi nu e cuprinsă în Programul multianual 2007-2013, dar mai are o şansă să fie inclusă în programele anuale. Sper ca în 2008 să depună proiect. Voi insista pe lângă autorităţile române şi sper ca şi autorităţile locale să facă acelaşi lucru“, a spus eurodeputatul.

Autostrada şi calea ferată, demarate după 2014

Marinescu susţine că, deşi probabilitatea ca ambele obiective de investiţii să fie demarate înainte de 2014 este destul de mică, este vital ca România să ceară sprijin financiar pentru alocarea de fonduri europene părţii de proiectare încă de pe acum. Eurodeputatul e de părere că, în cazul în care oficialii români nu vor solicita cât mai curând aceste sume, implementarea celor două investiţii va fi, la rândul ei, tergiversată. „Săptămâna trecută a apărut şi Ghidul Aplicantului pentru aceste fonduri, iar dacă vom continua să aşteptăm, se va întârzia foarte mult demararea efectivă a proiectelor. Prin TEN-T s-ar putea face studiul de fezabilitate, de impact şi toată documentaţia necesară“, a mai spus Marinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII