30.1 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjO fetiţă nu are copilărie

O fetiţă nu are copilărie

Denisa Ancuţa, din comuna gorjeană Bustuchin, suferă din naştere de o malformaţie gravă la inimă, afecţiune care i-a făcut copilăria imposibilă. Fetiţa nu are voie să stea în grupuri mai mari de două persoane şi nici să facă efort.

Singurul copil al familiei Ancuţa, din comuna gorjeană Bustuchin, nu ştie ce este adevărata copilărie, plină de veselie şi jocuri, de bucuria de a avea prieteni şi colegi de clasă. Denisa Ancuţa va împlini opt ani pe 24 februarie, de Dragobete. Durerea din sufletele părinţilor săi este teribilă, iar singura dorinţă a celor doi este ca fiica lor să poată avea o viaţă normală. „Ne este foarte greu să ne privim fiica şi să vedem că nu se poate juca afară, împreună cu alţi copii de vârsta ei. Este cumplit să-ţi ştii copilul bolnav grav, operat, iar în sufletele noastre ne dorim cel mai mult să o putem ajuta să se facă bine, să facem rost de bani pentru a o opera. Ne rugăm în fiecare clipă la Dumnezeu să ne ajute, să aibă grijă de sănătatea fiicei noastre“, a spus, cu lacrimi în ochi, Dumitru Ancuţa.

 

Un copil fără copilărie

 

În urmă cu şase ani, pe când micuţa Denisa nici nu împlinise doi ani, părinţii săi au descoperit că singurul lor copil suferă de o malformaţie gravă la inimă. „Inima fiicei mele are doar trei cămăruţe, aşa se explică boala Denisei. A suferit o intervenţie chirurgicală în urmă cu patru ani, o echipă de medici din Italia au intervenit pe artera pulmonară, era grav bolnavă, se sufoca, nu putea să respire. După şase luni de la prima operaţie iar mai fi trebuit făcute alte intervenţii, direct pe inimă. Nu s-au mai făcut, pentru că medicii nu au mai venit în România, iar noi nu am avut bani să mergem în Italia. Medicii din Bucureşti nu puteau să o opereze. Sperăm că vom ajunge la aceea clinică din Italia şi că o vor opera pe Denisa“, a povestit tatăl micuţei.

Copila nu are voie să facă efort, nu are voie să iasă afară când este frig sau chiar răcoare, nu are voie să stea cu alţi copii pentru că este foarte sensibilă şi orice microb pe care l-ar contacta i-ar pune viaţa în pericol. Potrivit tatălui său, Denisa îşi petrece cea mai mare parte din timp în casă, jucându-se cu păpuşile sau cu mama sa.

 

Reţine cu uşurinţă orice poezie

 

Cea mai bună prietenă a Denisei este mama sa, Claudia. Cele două petrec foarte mult timp împreună. Mama îi citeşte Denisei multe poezii, pe care fetiţa le reţine cu uşurinţă. „Claudia citeşte o poezie, uneori de câteva ori, iar Denisa reţine versurile. Are o memorie foarte bună, este un copil isteţ, pe care îl iubesc enorm. Mi se rupe sufletul când o ştiu bolnavă, când ştiu cât îi este de greu. Este trist ca o fetiţă de opt ani neîmpliniţi să ia în fiecare zi pastile de inimă, care o ajută să trăiască. Din cauza arterei, presiunea creşte în plămâni. Pe 21 februarie vom merge la Bucureşti, unde Denisa va fi operată.

Medicii vor interveni la arteră, ca să nu se mai creeze acea presiune. Soluţia ca viaţa fetiţei să fie cât mai normală este intervenţia chirurgicală în Italia“, a menţionat Dumitru Ancuţa.

 

Formularul E 112 şi ajutorul oamenilor cu suflet

 

Familia Denisei a început să facă demersurile necesare la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj pentru a putea pleca în Italia, unde fetiţa poate fi operată. Ajutat de edilul comunei Bustuchin, Dumitru Ancuţa a mers la CJAS Gorj şi s-a interesat de actele necesare pentru a obţine avizele necesare. „Formularul E 112 va asigura banii care vor acoperi costul operaţiei şi al tratamentului după operaţie. Acolo, soţii Ancuţa vor avea nevoie de foarte mulţi bani ca să achite celelalte investigaţii din Italia. Noi vom face tot ce ne stă în putinţă ca să o ajutăm pe micuţă să aibă o viaţă normală. Este foarte trist să vezi un copil bolnav“, a spus Nicolae Şomănescu, director adjunct al CJAS Gorj. „O să discut cu ceilalţi de la primărie să vedem cum îi putem ajuta pe aceşti oameni, căci au nevoie. Fetiţa este un înger, tuturor ne pare rău de ea. Dar va mai avea nevoie şi de ajutor din partea altora. Sperăm că vom reuşi să strângem banii necesari tratamentului din Italia“, a spus Ion Ciocea, edilul comunei Bustuchin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII