3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalKovesi deplânge lipsa procurorilor

Kovesi deplânge lipsa procurorilor

Procurorul general al României i-a lăudat pe subordonaţii care au instrumentat cu rapiditate dosarele interlopilor craioveni, dar n-a vrut să comenteze atitudinea judecătorilor care i-au făcut scăpaţi pe acuzaţi.

 

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, s-a aflat ieri la Craiova, unde a luat parte la şedinţa de bilanţ a activităţii procurorilor de pe raza Curţii de Apel Craiova. În cadrul unei întâlniri care a durat aproape patru ore şi la care au participat procurorii din judeţele Dolj, Gorj, Olt şi Mehedinţi, şefa Ministerului Public a ţinut să cunoască şi problemele cu care se confruntă magistraţii din subordine.

 

Criză de procurori

 

Principala problemă pe care a observat-o Kovesi la Parchetele de pe raza Curţii de Apel Craiova a fost criza de procurori, în general, şi cea de cadre de conducere, în special, o situaţie deosebită întâlnindu-se la Parchetul Judecătoriei Craiova, unde atât postul de prim-procuror, cât şi cel de adjunct sunt ocupate cu delegaţie, procurorii nedorind să se înscrie la concursul pentru aceste funcţii. „I-am întrebat pe colegii mei procurori de ce nu se înscriu la concurs. Mi-au răspuns că, raportat la responsabilitatea prea mare şi la câştigul insignifiant la salariu, nu merită efortul. S-au plâns, totodată, şi de modalitatea în care se organizează acest concurs, care pune accentul pe aptitudinile de management, nu pe acelea de procuror“, a precizat Laura Codruţa Kovesi în conferinţa de presă de la Parchetul Curţii de Apel Craiova.

În ceea ce priveşte această criză, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Elisabeta Drăguţ, a menţionat că în cele patru judeţe arondate îşi desfăşoară activitatea doar 163 de procurori, faţă de numărul oricum mic – 199 de posturi – din schema de personal.

 

Procurorul general cere operativitate

 

Nu a trecut neobservată nici situaţia dosarelor penale ale interlopilor craioveni implicaţi în faptele de violenţă din ultimele luni. Laura Codruţa Kovesi a apreciat rapiditatea cu care procurorii doljeni au efectuat urmărirea penală în aceste cazuri, însă nu a dorit să comenteze acuzaţiile judecătorilor şi ale reprezentanţilor administraţiei, care au susţinut că interlopii au scăpat din cauza dosarelor prost întocmite. „Consider că nu e deontologic să comentez asemenea acuzaţii, dar pot să spun că am solicitat ca aceste dosare să fie soluţionate cu maximă operativitate, astfel încât să nu se mai repete situaţii de genul celor petrecute. Le-am cerut, de asemenea, procurorilor o colaborare cât mai bună cu poliţia, pentru o mai mare eficienţă a activităţii lor“, a menţionat Kovesi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU