18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal9,1%, rata şomajului în Mehedinţi

9,1%, rata şomajului în Mehedinţi

Rata şomajului, la nivel naţional, a fost de 4,3% în ianuarie, cu 0,2% mai mare decât în luna decembrie, cel mai ridicat nivel înregistrându-se în judeţul Vaslui (9,4%), iar cel mai scăzut, în Timiş (1,3%), a anunţat Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

 

MEHEDINŢI. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), rata şomajului din prima lună a anului a fost cu un punct procentual mai mică decât în luna ianuarie a anului 2007, iar numărul şomerilor a crescut cu peste 16.000 de persoane, ajungând astfel la 383.989.

Referitor la şomajul înregistrat pe sexe, în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, rata şomajului masculin a crescut cu 0,2 puncte procentuale şi a ajuns la 4,5%, iar a celui feminin s-a majorat cu 0,1 puncte procentuale, atingând nivelul de 4,1%.

La nivel teritorial, rata şomajului a crescut în judeţele Ialomiţa şi Mehedinţi (cu un punct procentual), Gorj şi Vâlcea (cu 0,6%), Bacău, Bistriţa şi Hunedoara (cu 0,5%), Arad, Călăraşi, Dolj, Mureş, Neamţ şi Tulcea (cu 0,4%).

Potrivit ANOFM, creşterea ratei şomajului este cauzată de numărul de persoane intrate în categoria şomerilor neindemnizaţi, care au solicitat venit minim garantat, sau de scăderea activităţii din agricultură şi construcţii din cauza sezonului rece.

ANOFM mai informează că nivelul cel mai ridicat al ratei şomajului a fost, în ianuarie, în judeţul Vaslui (9,4%), urmat de Mehedinţi (9,1%), Ialomiţa (7,9%), Teleorman (7,6%), Covasna (7,1%), Caraş-Severin (6,7%) şi Gorj (6,1%). Nivelul minim al ratei şomajului s-a înregistrat în judeţul Timiş (1,3%).

Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă a raportat, pentru ianuarie, o rată a şomajului în Capitală de 1,8%, valoarea menţinându-se la acelaşi nivel ca în luna decembrie. Femeile reprezentau peste 57% din cei 18.304 şomeri înregistraţi în ianuarie, în Bucureşti.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS