14.6 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBeton contra căldură

Beton contra căldură

Sute de craioveni pot rămâne zile sau chiar săptămâni fără căldură şi apă caldă din cauză că reţelele de termoficare sunt îngropate sub clădiri.

 

Peste 50 de metri din traseul pentru căldură şi apă caldă la blocurile E3 şi E4 de pe Calea Bucureşti sunt „încarceraţi“ în terenuri proprietate privată şi acoperiţi de imobile construite după anul 2000. Conducta de sub clădiri aparţine Regiei Autonome de Termoficare Craiova, care, de teamă că nu va putea interveni în eventualitatea unei avarii, a început amenajarea unei reţele paralele. Potrivit legii, este interzisă amplasarea construcţiilor deasupra instalaţiilor de utilităţi, numai că în Craiova legea nu se şi aplică. Autorităţile publice locale au fost sesizate că se întâmplă o ilegalitate în zona blocurilor E3 şi E4, funcţionarii Primăriei Craiova nu pot preciza dacă au emis sau nu vreo autorizaţie de construire pentru proprietarii terenurilor traversate de conducta de termoficare. Ieri am primit de la Serviciul Disciplina în Construcţii al municipalităţii, condus de Gheorghe Daici, celebrul răspuns „Vom verifica!“. Asta după mai multe încercări de muşamalizare de genul: „Proprietarilor li s-a reconstituit dreptul de proprietate“ sau „Termoficarea şi-a dat avizul!“. Chiar primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat în două rânduri, pe 29 ianuarie şi pe 1 februarie, că subordonaţii săi vor verifica documentele în baza cărora s-a construit peste ţevile de căldură. „Am văzut şi eu câte construcţii au apărut acolo, lângă PT 8. O să meargă Daici să vadă despre ce e vorba“, a declarat primarul Solomon pe 1 februarie. Directorul Regiei de Termoficare, Tatian Tudorache, susţine că nu a eliberat avize în vederea construirii.

Luminatoarele obturate, la modă

Tot la „Fii vocea cartierului tău!“ din ianuarie 2008 craiovenii au arătat că în mai multe blocuri din cartierul Calea Bucureşti au fost obturate luminatoarele de pe scări. Locatarii, deranjaţi că nu mai există lumină în holul scării pe paliere, susţineau că lucrările au fost executate fără autorizaţie de construire. Şi aveau în parte dreptate: trei proprietari de apartamente au fost amendaţi zilele trecute fiindcă au modificat structura luminatoarelor. „Inspectorii de la Serviciul Disciplina în Construcţii au aplicat trei amenzi pentru efectuarea de lucrări în construcţii fără autorizaţie, respectiv zidirea luminatoarelor. Au fost date două amenzi de câte 1.000 lei şi una de 5.000 lei“, a declarat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova. În alte 25 de cazuri verificate, proprietarii ar fi obţinut autorizaţii de construire, după cum a precizat reprezentantul Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU