14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBică schimbă strategia poliţiei

Bică schimbă strategia poliţiei

Şeful interimar al IPJ Dolj, Gheorghe Bică, vrea să facă ordine pe străzile oraşului printr-o serie de măsuri ferme, îndemnând poliţiştii din subordinea să acţioneze decât să fie spectatori la scandaluri.

 

La două zile după instalarea în cea mai înaltă funcţie de conducere din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, comisarul-şef Gheorghe Bică, şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova, şi-a făcut cunoscută strategia pe viitorul apropiat. Cu această ocazie, noul şef al IPJ a anunţat că nu va face, deocamdată, schimbări din funcţii. „Vreau să fac ordine în Craiova“, a declarat Bică încă de la început. „Nu ştiu dacă voi şi reuşi. Deocamdată, mă informez. Am avut întâlniri cu şefii de servicii, cu poliţiştii de la circulaţie. Vor urma întâlniri cu responsabilii şi cu poliţiştii de la municipiu“, a adăugat şeful interimar al IPJ Dolj.

Un nou şef la Municipiu

IPJ Dolj are şapte posturi vacante de conducere, care, conform interimarului Gheorghe Bică, vor fi ocupate în curând. Poliţia Municipiului Craiova este condusă în prezent de comisarul-şef adjunct Jane Preda, după ce comisarul-şef Ion Constantin a fost eliberat din funcţie la începutul lunii octombrie 2007. „Poliţia municipiului stă fără şef de aproape o jumătate de an. Intenţionez să numesc pe cineva la poliţia municipiului în următoarele trei zile. Vreau să umplu celelalte goluri din conducerea inspectoratului, iar şefii nu trebuie doar numiţi, ci şi responsabilizaţi“, a precizat şeful BCCO Craiova.

Odată cu punerea la punct a mecanismului conducerii IPJ Dolj, Bică a anunţat că doreşte o colaborare strânsă cu toate instituţiile cu atribuţie în domeniul ordinii publice. Noul şef al poliţiştilor doljeni intenţionează să poarte discuţii cu organizaţii nonguvernamentale, organizaţiile romilor şi Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), tutelată de Consiliul Judeţean Dolj. „Trebuie să găsim o soluţie împreună. Dacă reuşim să coagulăm toate instituţiile, vom reuşi să facem ceva“, a declarat Bică.

Poliţia e de vină pentru scandaluri

Referitor la seria lungă a scandalurilor care au zguduit Craiova, şeful IPJ Dolj a declarat că a fost vina poliţiştilor, care nu au luat măsuri ferme anticonflict. Bică îşi explică amploarea şi frecvenţa scandalurilor din Bănie prin incapacitatea poliţiştilor de a gestiona corespunzător evenimentele. „Scandalurile acestea nu au izbucnit din senin, întotdeauna a existat un precendent. Poliţiştii nu au luat măsuri. Soluţia este să punem oamenii să facă tot ce trebuie să facă. Poliţistul nu trebuie să asiste la scandal, ci trebuie să intervină, că de-aia e poliţist“, a declarat Gheorghe Bică. „Prima măsură pe care am luat-o a fost dispoziţia ca, în momentul în care este sesizat un scandal, să plece simultan echipaje de poliţie, jandarmerie şi agenţi de circulaţie“, a adăugat şeful IPJ Dolj.

Ordine şi cu pistolul

Şeful interimar al IPJ Dolj şi-a propus să îşi sprijine subordonaţii asigurându-le mijloacele pentru a-şi exercita munca, dar cu condiţia ca aceştia să îşi îndeplinească îndatoririle. „Poliţistul trebuie să folosească toate mijloacele prevăzute de lege pentru a asigura ordinea publică. Printre mijloacele acestea este şi pistolul, pe care poate să îl folosească în condiţiile legii. Desigur, poliţiştii trebuie şi susţinuţi, trebuie să le ţină cineva partea şi asta e una dintre obligaţiile mele“, a declarat Bică.

Comisar-şef Gheorghe Bică

– a absolvit Şcoala de ofiţeri activi din Bucureşti în 1980;

– 1980 – 1983: ofiţer special la Poliţia Municipiului Craiova;

– 1983 – 1987: ofiţer de judiciar la Poliţia Calafat;

– 1987 – 1995: şeful Poliţiei Calafat;

– 1995 – 1997: adjunct la Poliţia Municipiului Craiova;

– din 1997 este şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII