22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalele - jos, artezienele - sus

Spitalele – jos, artezienele – sus

Spitalele Craiovei au fost trecute în coada listei de priorităţi a municipalităţii în 2008, în vreme ce artezienele se bucură de toată atenţia executivului.

 

Peste 2,6 milioane de lei are de gând să înece municipalitatea anul acesta în fântânile arteziene din Craiova şi nici pe jumătate în întreţinerea şi reparaţiile spitalelor Băniei, după cum arată proiectul bugetar întocmit de executiv. Cel mai costisitor dintre obiectivele de mare importanţă ale oraşului, în viziunea primarului Antonie Solomon şi a funcţionarilor săi, este fântâna arteziană de pe esplanada din Craioviţa Nouă, pentru care se pun la păstrat 1,51 milioane de lei, mai mult decât se propune în total pentru cheltuielile de capital la toate cele trei spitale din patrimoniul Craiovei – 1,16 milioane de lei. A doua fântână urmează să ţâşnească în Grădina „Mihai Bravu“, contra sumei de 810.000 de lei, alţi 362.000 de lei fiind distribuiţi, „reamenajării şi modernizării“ artezienei de la Ciupercă, în care au mai fost îngropate anul trecut 1,5 milioane de lei.

Primarul Antonie Solomon justifică aceste cheltuieli prin nevoia de a îmblânzi verile din ce în ce mai tropicale din oraş. În plus, Solomon se simte pur şi simplu atras de fântânile ambientale. „Ştiţi că mie îmi plac artezienele“, a declarat primarul Craiovei. În opinia economiştilor primăriei, diferenţa dintre cele două capitole, arteziene şi spitale, nu trebuie judecată doar în cifre absolute. „Gândiţi-vă că până acum nu au fost daţi bani din bugetul local pentru cheltuieli de întreţinere şi reparaţii la aceste spitale“, a spus primarul Antonie Solomon. „Am discutat cu directorii spitalelor, acestea sunt sumele care pot fi alocate. Sigur că, aşa, fiecare instituţie ar dori sute de miliarde (de lei vechi – n.r.), dar nu se poate“, a declarat directorul economic al Primăriei Craiova, Nicolae Pascu. Bugetul Craiovei pentru anul 2008 este supus astăzi votului consilierilor municipali.

Mulţumiţi cu puţin

Managerii a două dintre cele trei unităţi spitaliceşti mulţumesc totuşi primăriei, deşi nu pot nega că ar avea nevoie de fonduri de zeci de ori mai mari decât cele proiectate în buget. Valentina Ionescu, şefa Spitalului Clinic „Victor Babeş“, recunoaşte că necesarul estimat pentru 2008 este mult mai mare decât cei 500.000 de lei, cât îi dă administraţia în 2008. „Apreciem însă faptul că ni se dau şi aceşti bani, este cea mai mare alocaţie de care am beneficiat vreodată“, a spus Valentina Ionescu.

Mihai Coman, manager la „Filantropia“, spitalul „chiriaş“, poate accesa tot 600.000 de lei, dintre care 100.000 au fost adăugaţi pe ultima sută de metri special pentru plata chiriei, întrucât clădirea în care fiinţează Spitalul Municipal „Filantropia“ a fost câştigată de fostul proprietar. „Dacă ar fi să facem totul cum trebuie, am avea nevoie de zece milioane, cât am şi cerut. Locaţiile spitalului sunt toate vechi şi ar trebui renovate. Dar, acum ce să mai spun, nu pot să mai spun nimic! Bine că ni se alocă şi aceşti bani“, a afirmat Mihai Coman. Managerul Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie, Tudor Udriştoiu, nu a putut fi contactat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII