17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSenatul sesizează Curtea Constituţională pentru Păcuraru şi Şereş

Senatul sesizează Curtea Constituţională pentru Păcuraru şi Şereş

Conducerea Senatului a decis ieri să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu urmărirea penală a ministrului Paul Păcuraru şi a fostului ministru Codruţ Şereş, având în vedere că aceştia deţin şi calitatea de senatori.

Chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a anunţat ieri că Biroul Permanent al acestei Camere a fost sesizat de o scrisoare care remarca un posibil conflict de natură constituţională în privinţa urmăririi penale a miniştrilor parlamentari. Scrisoarea este semnată de liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, şi de chestorul Senatului, pesedistul Ioan Chelaru, şi arată că, potrivit articolului 109 alineat (2) din Constituţie, numai preşedintele României, Camera Deputaţilor şi Senatul au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor guvernului. „În contradicţie cu aceste prevederi constituţionale, precum şi cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale, procurorul general al României şi procurorul-şef al DNA au decis că sunt legal învestiţi exclusiv prin cererile formulate de preşedintele României, indiferent dacă ei sunt şi parlamentari, nemafiind necesară şi hotărârea Camerei din care fac parte“, se arată în scrisoarea celor doi senatori. „Ignorarea de către Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public, precum şi de către preşedintele României a deciziei celor două Camere ale parlamentului de a putea cere urmărirea penală a membrilor guvernului care sunt şi parlamentari constituie, în opinia noastră, un conflict de natură constituţională, în sensul articolului 146 (e), între instituţiile menţionate şi parlament“.

Drept urmare, Biroul Permanent a apreciat că ar putea exista un conflict de natură constituţională între preşedinţie, Parchetul ICCJ şi MJ, pe de o parte, şi parlament pe de alta, şi a decis să sesizeze în acest sens Curtea Constituţională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS