20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMorega, urmărit penal pentru dare de mită

Morega, urmărit penal pentru dare de mită

Dan Ilie Morega este urmărit penal de DNA pentru dare de mită, într-un dosar în care ministrul muncii, Paul Păcuraru, este acuzat de luare de mită.

 

GORJ. Preşedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, este urmărit penal pentru dare de mită de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Liderul liberalilor gorjeni s-a aflat ieri la DNA, unde i-au fost prezentate învinuirile care i se aduc şi i s-a spus că împotriva sa a fost declanşată urmărirea penală. Audierile au durat aproximativ o oră, iar la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Dan Ilie Morega s-a declarat nevinovat şi uluit de noile acuzaţii care i se aduc. Anchetarea lui Dan Ilie Morega se desfăşoară în dosarul în care este urmărit penal şi ministrul muncii, Paul Păcuraru, pentru infracţiunea de luare de mită.

 

„În numele fiului“

 

Întreaga poveste a dosarului deschis pe numele liberalilor Dan Ilie Morega şi Paul Păcuraru are la bază interceptarea mai multor convorbiri telefonice între cei doi. Potrivit anchetatorilor, Dan Ilie Morega i-ar fi solicitat anul trecut ministrului muncii să îl ajute în legătură cu numirea unui nou director la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, unde de mai mult timp exista o conducere interimară. Convorbirile respective au fost corelate cu alte discuţii telefonice purtate de cei doi.

Potrivit procurorilor, firma INTRATEST, ce aparţine lui Mihnea Păcuraru, fiul ministrului Paul Păcuraru, ar fi avut de câştigat în urma discuţiilor între cei doi lideri liberali. S-a stabilit ulterior că INTRATEST a beneficiat de contracte de câteva zeci de mii de euro din partea Complexului Energetic Turceni şi a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

 

Prieteni vechi

 

Dan Ilie Morega va fi nevoit să meargă din nou la audieri la DNA, pe 7 februarie. Este de aşteptat ca în faţa procurorilor anticoruţie să ajungă zilele următoare şi ministrul Paul Păcuraru. Anchetatorii au dreptul să îl ia la întrebări pe ministru după ce recent au obţinut avizul preşedintelui Traian Băsescu, în vederea declanşării urmăririi penale. Ministrul Păcuraru le-a declarat ieri jurnaliştilor acreditaţi la Ministerul Muncii că acuzaţiile ce i se aduc nu sunt fundamentate şi nu pot fi probate: „Este un subiect foarte interesant şi inedit, în care propunere nu există pentru că nu se poate confunda politeţea cu propunerea. Nu există faptă pentru că numirea domnului de la ITM Gorj este într-o totală legalitate, fiecare pas făcut respectă ceea ce prevede statutul funcţionarilor publici şi, nu întâmplător, şi în momentul de faţă postul este vacant. Iar în ceea ce priveşte răsplata, deşi au fost nominalizate trei societăţi, la o privire atentă, nu e nici una. Discutăm ca să discutăm“, a declarat Paul Păcuraru.

Între acesta din urmă şi Dan Ilie Morega există o strânsă prietenie. Paul Păcuraru a fost cel care la şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Gorj a demis, în numele conducerii centrale, întreaga conducere a organizaţiei judeţene a PNL. Ulterior, Morega a fost numit preşedinte interimar.

 

Deputatul Manta, la taclale cu procurii anticorupţie

 

Deputatul PNL Pantelimon Manta a dezvăluit ieri, într-o conferinţă de presă, că a dat cu subsemnatul în urmă cu aproximativ patru luni la Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul în care sunt cercetaţi liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, şi ministrul muncii, Paul Păcuraru. Manta a spus că, după ce a dat o declaraţie pe o jumătate de pagină în care a scris câteva informaţii cu caracter general, a avut o discuţie particulară cu procurorii anticorupţie: „Am fost întrebat ce ştiu de relaţia lui Gorun şi Morega, de ce lucrurile au ajuns aici şi despre fratele meu, care dintr-o confuzie a apărut în acest caz. Am fost întrebat şi de George Romanescu (fostul inspector-şef interimar al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, care a fost sprijinit de PNL să preia conducerea instituţiei – n.r.). După ce am dat declaraţia pe o jumătate de pagină, am avut o discuţie cu procurorii anticorupţie despre realităţile economico-sociale din judeţul Gorj. Ei mă cunoşteau pe mine, dar eu nu-i cunoşteam pe ei“.

Deputatul Manta, care mai profesează şi ca avocat, a recunoscut că a vrut să apere un lider politic cercetat de DNA, dar nu a putut să facă acest lucru, pentru că dăduse declaraţii în dosarul respectiv.

Parlamentarul nu a dorit să facă public numele celui pe care voia să-l apere, dar a lăsat să se înţeleagă că este vorba de Dan Ilie Morega.

Din dosar în dosar

Dan Ilie Morega nu se află la primul dosar penal, fiind trimis în judecată tot de procurorii anticorupţie, pentru infracţiuni conexe corupţiei. Liderul PNL Gorj este judecat la Târgu Jiu în dosarul „Bani pentru partid“, alături de alte patru persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS