17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUniversitatea „Constantin Brâncuşi“, acuzată de afaceri imobiliare dubioase

Universitatea „Constantin Brâncuşi“, acuzată de afaceri imobiliare dubioase

Universitatea „Constantin Brâncuşi“ (UCB) din Târgu Jiu este acuzată de un avocat de efectuarea unei tranzacţii imobiliare dubioase.

Ion Călescu susţine că a încheiat o înţelegere cu Universitatea în privinţa achiziţionării unui imobil şi a unei suprafeţe de teren, dar instituţia de învăţământ superior a cumpărat alt spaţiu, la un preţ mult mai mare. „În luna noiembrie a anului trecut, Universitatea a dat un anunţ că aşteaptă oferte pentru achiziţionarea unui spaţiu în Târgu Jiu. Am depus o ofertă pentru vânzarea unei case cu suprafaţa construibilă de 650 de metri pătraţi şi a terenului aferent de 1.175 mp, suma solicitată fiind de 2,1 milioane de lei. Nu s-a mai depus nici o ofertă şi a rămas singura valabilă. Am început negocierile şi am convenit asupra preţului de 1,7 milioane de lei“. Casa şi terenul se află pe strada Alecsandri, în faţa Penitenciarului Târgu Jiu.

 

Înţelegere nerespectată

 

Comisia de negociere a UCB şi avocatul Ion Călescu au încheiat, pe 7 decembrie 2007, un proces-verbal de negociere cu privire la achiziţionarea imobilului, iar tranzacţia se va încheia în perioada imediat următoare. „În cel mai scurt timp, reprezentanţii cumpărătorului şi domnul Călescu Ion vor depune diligenţele necesare pentru perfectarea contractului de vânzare-cumpărare“, se specifică în procesul-verbal de negociere. Ion Călescu s-a ocupat de întocmirea actelor, dar UCB a decis să achiziţioneze alt spaţiu:

„M-am ocupat de întocmirea tuturor actelor necesare pentru încheierea contractului. Reprezentanţii Universităţii nu au mai dat nici un semn de viaţă. L-am contactat să-l întreb ce s-a întâmplat, iar şeful Comisiei de negociere, Valentin Paliţă, mi-a spus că mai există o ofertă. După acest contract de negociere, nu mai puteau să încheie cu altcineva altă negociere“.

 

Spaţiul achiziţionat de Universitate este poziţionat mai bine

 

În final UCB a cumpărat etajul superior al fostului magazin „Gârdu“ cu suma de aproape 2,3 milioane de lei (23 de miliarde de lei vechi), spaţiul achiziţionat având doar 450 mp. Avocatul Călescu a dat în judecată Universitatea pentru nerespectarea procesului-verbal de negociere încheiat între cele două părţi.

Valentin Popa, purtătorul de cuvânt al UCB, a spus că au fost motive întemeiate pentru care s-a renunţat la cumpărarea casei lui Călescu: „Nu cunosc detaliile legate de această tranzacţie, dar Universitatea a avut, cu siguranţă, motive bine întemeiate pentru a renunţa la achiziţionarea imobilului şi terenului lui Ion Călescu în vederea achiziţionării spaţiului de la fostul magazin „Gârdu“. Este vorba, în primul rând, de poziţia celor două spaţii. Cel cumpărat de Universitate este mult mai aproape de sediile importante ale instituţiei de învăţământ“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS