16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTudor Gheorghe revine pe scena Naţionalului craiovean

Tudor Gheorghe revine pe scena Naţionalului craiovean

„Măsură pentru măsură“, „Don Juan“, „Paracliserul“, „Se caută un tenor“ , „Omul din La Mancha“ şi „Şcoala calomniei“ sunt spectacolele care se vor juca în premieră pe scena Naţionalului craiovean în anul 2008, pe parcusul celor două stagiuni.

Începutul de an aduce pe scena încununată de succese a Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ o nouă piesă în regia cunoscutului Silviu Purcărete, „Măsură pentru măsură“. Premiera care va avea loc la sfârşitul lunii februarie are în distribuţie actori de renume ai teatrului craiovean, Ilie Gheorghe, Valentin Mihali, Valer Dellakezza, Ion Colan, Valeriu Dogaru, Sorin Leoveanu, Adrian Andone, Geni Maxim, Anca Dinu, Angel Rababoc, Ana Ularu. Seria premierelor nu se opreşte aici, căci „la mijlocul lui martie încep repetiţiile pentru altă capodoperă literară a dramaturgiei universale, „Don Juan“ de Moliere, în regia lui Cornel Todea. Decorurile sunt semnate de Viorel Penişoară-Stegaru, iar costumele poartă amprenta scenografei Lia Dogaru. Premiera va avea loc la mijlocului lunii aprilie“, a precizat directorul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, Mircea Cornişteanu.

 

Premierele de la Sala „I.D. Sîrbu“

 

Cea de-a doua ediţie a Colocviului Internaţional de Exegeze şi Traductologie „Marin Sorescu“, care va avea loc între 21 şi 24 februarie în organizarea Asociaţiei „Prietenii lui Marin Sorescu“, ni-l va dezvălui, printre altele, pe Valeriu Dogaru atât în calitate de interpret, cât şi de regizor, realizând o nouă versiune a minunatei piese a lui Marin Sorescu „Paracliserul“, ce se va juca în Sala mică „I.D. Sîrbu“. Îi urmează în repertoriu un spectacol, în acelaşi spaţiu, în regia lui Mircea Cornişteanu, comedia „Se caută un tenor“, de Ken Ludwig, „o piesă cu mare succes de public pe gustul tuturor“, după cum mărturisea regizorul. Avanpremiera va avea loc la sfârşitul stagiunii, pe 10 iunie, urmând ca premiera să deschidă stagiunea 2008-2009.

 

Din nou pe scena care l-a consacrat

 

Luna august va aduce un spectacol mult aşteptat, muzicalul „Omul din La Mancha“, inspirat de celebrul roman a lui Miguel de Cervantes Saavedra, „Don Quijote de la Mancha“. Cu acest prilej îşi va face revenirea pe scena care l-a consacrat Tudor Gheorghe, în rolul lui Don Quijote. Regia va aparţine tânărului Cezar Ghioca, acesta beneficiind de un stagiu de pregătire de un an în Statele Unite ale Americii, unde a studiat regia spectacolului de music hall.

Ultimul mare proiect al acestui an va fi o piesă clasică a dramaturgului englez R.B. Scheridan, „Şcoala calomniei“, care va fi pusă în scenă tot de un englez, regizorul Tim Carroll. Premiera va avea loc, se pare, înainte de Crăciun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU