17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024

Norica penală

Preşedintele Traian Băsescu a dezvăluit vineri motivele pentru care nu acceptă să semneze decretul de numire a Noricăi Nicolai la Ministerul Justiţiei, invocând dosare pe care aceasta le-a instrumentat ca procuror înainte şi după 1989. „În anul 1987, Norica Nicolai (fostă Norica Clinci), procuror la Procuratura locală Olteniţa, judeţul Călăraşi, a instrumentat un dosar penal, în urma căruia o persoană nevinovată a fost condamnată şi încarcerată. După condamnare, poliţia a descoperit adevăratul vinovat. Persoana vinovată şi cea nevinovată aveau aceleaşi nume şi prenume, dar restul datelor de stare civilă erau diferite. În loc să facă demersuri pentru achitarea primei persoane şi punerea sub acuzare a celei de a doua, în condiţiile legii, doamna Nicolai a modificat mandatul de arestare al persoanei nevinovate, fără să declanşeze începerea urmăririi penale şi un nou proces pentru cea vinovată. În acest mod, făptuitorul real nu a mai beneficiat de dreptul la apărare, nefiind audiat şi intrând direct în arest, în baza mandatului modificat de doamna Norica Nicolai. Pentru această faptă, doamna procuror a fost sancţionată disciplinar în urma unor rapoarte succesive de control efectuate de inspectori ai Procuraturii locale Olteniţa şi ai Procuraturii Generale“, se arată în comunicatul preşedinţiei.
De asemenea, după Revoluţie, în anul 1991, deşi avea calitatea de procuror pe lângă Procuratura locală Olteniţa – judeţul Călăraşi, Norica Nicolai, încălcând legea, a reprezentat, în baza unei procuri, un cetăţean străin, într-un proces de înfiere a unui copil din Bucureşti. Procesul a avut loc la Tribunalul Călăraşi. „Pentru a-şi motiva fapta neconformă cu statutul de procuror, doamna Nicolai a invocat necunoaşterea legii. La o lună după acest incident, doamna Nicolai a părăsit magistratura“, arată acelaşi comunicat.
Şeful statului consideră că astfel de fapte „arată obişnuinţa doamnei Nicolai de a dispreţui legea şi aplicarea ei“, iar „o astfel de persoană nu îndeplineşte criteriile legale pentru numirea în funcţia de ministru al justiţiei“. Preşedintele a susţinut aseară o declaraţie televizată. El a spus că nu o va numi niciodată pe Norica Nicolai în funcţia de ministru al justiţiei, precizând însă că dacă nominalizarea va trece prin parlament, iar legislativul este de acord, va fi nevoit să semneze decretul de numire. Băsescu a luat această decizie după ce a solicitat în scris Parchetului General să-i pună la dispoziţie mapa profesională a Noricăi Nicolai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII