16.2 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSprijin pentru pensionarii văduvi

Sprijin pentru pensionarii văduvi

Pensionarii rămaşi văduvi care au o pensie de stat mai mică de 364 de lei, dar şi cei care au una de agricultor sub valoarea de 140 de lei vor primi un ajutor bănesc lunar.

VÂLCEA. Deşi normele metodologice ale Legii nr. 255 din 19 iulie 2007, pentru modificarea Legii nr. 578/2004, intrată în vigoare de la 1 ianuarie, nu au apărut încă, dosarele venite din partea solicitanţilor au început să fie deja înregistrate de lucrătorii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Vâlcea. „Acest ajutor se acordă în situaţia în care cuantumurile drepturilor de pensie realizate la data solicitării de beneficiari sunt mai mici de 364 de lei, dacă soţul supravieţuitor primeşte o pensie stabilită în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, cât şi cel al asigurărilor sociale pentru agricultori ori mai mică de 140 de lei, în situaţia soţului supravieţuitor care beneficiază numai de pensie de agricultor. Deşi normele metodologice de aplicare a legii încă nu au apărut, CJP a început să primească dosarele venite din partea celor care doresc un astfel de ajutor. Noi considerăm însă că ar fi bine ca pensionarii să mai aştepte cu depunerea actelor, pentru că există posibilitatea să mai apară unele schimbări. Am primit şi prin poştă un număr însemnat de cereri, dar care, din păcate, sunt incomplete“, a spus Adriana Enescu, directoarea adjunctă a CJP.

 

Ajutor de 35 şi 90 de lei

 

Alături de o cerere şi declaraţia pe proprie răspundere, formulare tip completate la sediul Casei de Pensii, de la dosar nu trebuie să lipsească nici copia după buletin sau cartea de identitate, după certificatul de naştere, după certificatul de căsătorie, după certificatul de deces, copia după decizie, talonul de pensie sau dovada înregistrării cererii dosarului de pensionare şi copia după decizie, talonul de pensie sau dovada înregistrării cererii de pensionare înainte de deces a soţului. Ajutorul lunar se acordă soţului supravieţuitor, în funcţie de sistemul de pensii de unde pensionarul îşi primeşte banii. „Cuantumul acestui ajutor este de 90 de lei lunar, pentru pensionarii care primesc o pensie de stat. 35 de lei vor ajunge la pensionarii care primesc o pensie de agricultor. Beneficiarul trebuie să fie pensionar al sistemului public de pensii şi să aibă vârsta standard de pensionare, prevăzută în anexa nr. 3 la Legea nr. 19/2000. Acesta nu trebuie să beneficieze de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public. Altă condiţie impusă de lege spune că solicitantul să nu se fi recăsătorit după decesul soţului sau soţiei. Se fac unele referiri şi la durata căsătoriei cu soţul care a decedat, care trebuie să fi fost de cel puţin zece ani. În situaţia în care durata căsătoriei cu soţul decedat a fost mai mică de zece ani, dar de cel puţin cinci ani, cuantumul ajutorului lunar se diminuează proporţional“, a mai spus directoarea adjunctă a CJP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS