9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNici unul nu cedează

Nici unul nu cedează

Băsescu a reafirmat ieri că este decis să nu accepte numirea Noricăi Nicolai la şefia justiţiei. „Nu voi accepta să desemnez un ministru al justiţiei care nu are o carieră morală şi profesională ireproşabile. Nu voi accepta să semnez, ca un notar, în orice condiţii, orice persoană. Preşedintele României nu e un notar“, a spus şeful statului.

Potrivit acestuia, Constituţia prevede că premierul propune un ministru, iar preşedintele decide. „Vă asigur că nu voi ceda, în ideea ca la Ministerul Justiţiei să vină un bun specialist acceptat de dumneavoastră şi care, cel puţin la nivel de probe, să fie ireproşabil, că bârfe sunt multe“, a afirmat Băsescu, la şedinţa CSM. El a ţinut să menţioneze că nu a făcut aceste declaraţii pentru a intra în dialog cu alte instituţii ale statului, ci doar pentru că ministrul justiţiei este membru CSM.

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care, miercuri seară, Băsescu l-a invitat pe Tăriceanu la Cotroceni, pentru a discuta despre numirea ministrului justiţiei. Conform unei declaraţii de presă remise de purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, preşedintele regretă faptul că nici ulterior premierul nu a dorit ca, împreună cu el, să găsească „o soluţie care să dea un plus de credibilitate actului de justiţie din România“.

 

Premierul, sfătuit să nu meargă la Cotroceni

 

În timp ce şeful statului se afla la şedinţa CSM, din partea PNL au apărut informaţii, pe surse, că premierul nu acceptă invitaţia preşedintelui.

„Premierul a decis să refuze invitaţia preşedintelui, deoarece şeful statului nu are dreptul constituţional de a respinge propunerea de numire în funcţie a unui ministru“, au declarat surse liberale. Tăriceanu a discutat cu consilierii săi străini pe probleme de imagine, convenind să refuze invitaţia preşedintelui, au afirmat sursele citate. De altfel, majoritatea membrilor conducerii formaţiunii liberale au discutat telefonic cu premierul, sugerându-i acestuia că ar fi bine să nu dea curs invitaţiei şefului statului. De asemenea, Tăriceanu a fost sfătuit să ceară preşedintelui să facă publice problemele legate de nominalizarea Noricăi Nicolai la Ministerul Justiţiei, în condiţiile în care premierul a anunţat deja că nu va renunţa la această nominalizare.

Miercuri, premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare de răspuns, în care susţine că şeful statului nu poate cere altă persoană pentru funcţia de ministru din simplul motiv că nutreşte „o antipatie politică şi personală“ faţă de cea nominalizată şi respinge cererea de a prezenta altă propunere.

Premierul spune că nu există nici un argument de natură legală care să justifice retragerea propunerii de numire a Noricăi Nicolai şi i-a solicitat şefului statului să o desemneze „cât mai curând posibil“ pe aceasta în funcţia de ministru al justiţiei. Pentru a se ieşi din impas, singura variantă este ca executivul să ceară arbitrajul Curţii Constituţionale.

 

Băsescu: „Eu sunt ales de popor“

 

În scrisoarea trimisă la Cotroceni, primul-ministru preciza că, în categoria argumentelor de imagine, dacă se discută despre aşa ceva, trebuie incluse şi cazurile controversate în care a fost implicat şeful statului, în perioada în care conducea Primăria Capitalei, respectiv Dosarul Flota şi casa din strada Mihăileanu. Ieri, Traian Băsescu a ţinut să-i răspundă indirect. „Foarte mulţi vin şi spun (…). Eu sunt ales, cu bunele şi cu relele mele“, a declarat el, subliniind că este o mare diferenţă între un demnitar ales
într-o funcţie şi unul desemnat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII