15.6 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalJumătate din Bănie, ameninţată de frig

Jumătate din Bănie, ameninţată de frig

Mii de craioveni din cartierul 1 Mai au rămas fără căldură şi apă caldă, după ce Termoficarea i-a „debranşat“. Dacă nu îşi achită urgent din restanţe, locatarii riscă să-şi petreacă următoarele zile din iarnă în frig. În acelaşi pericol se află alte mii de craioveni care sunt arondaţi la asociaţii debitoare.

 

 

 

Conducerea Regiei Autonome de Termoficare (RATf) Craiova a ajuns la capătul răbdării. Ameninţată de Complexul Energetic (CE) că va rămâne fără agent termic în tot oraşul dacă nu îşi plăteşte exorbitantele datorii, regia şi-a luat inima în dinţi şi a trecut la „debranşarea“ consumatorilor cu debite consistente. Primii pe lista neagră, membrii Asociaţiilor nr. 14 şi nr. 12 din cartierul 1 Mai, au rămas de ieri-dimineaţă fără apă caldă şi căldură. Deşi o măsură extremă, aşa-zisa debranşare ar urma să dea roade, în opinia directorului adjunct al regiei, Nicolae Degeratu. Precizăm că nu există însă pericolul de îngheţ al caloriferelor deoarece regia va funiza agent termic la temperatură minimă.

„I-am atenţionat de câteva zile că dacă nu ne plătesc debitele vom trece la sistare. Am anexat şi înştiinţarea de la CE, care ne somează să plătim. Prima asociaţie, nr. 14, ne datorează 28,4 miliarde de lei vechi, cea de a doua, nr. 12, 7,7 miliarde de lei vechi. Vom continua debranşările în funcţie de restanţele pe care le au restul asociaţiilor. Vom încerca să acţionăm în aşa fel încât să aibă de suferit cât mai puţini locatari care sunt la zi cu facturile“, a menţionat Nicolae Degeratu.

 

Sute de craioveni, lăsaţi în frig

 

Marian Giubelan, şeful Serviciului Coordonare Asociaţii de Proprietari din cadrul primăriei, a precizat că în prima asociaţie sunt arondate 35 de blocuri cu 525 de apartamente, iar la cea de-a doua – 26 de blocuri, cu 476 de locuinţe. Astfel, câteva mii de craioveni stau de ieri în frig în apartamente, printre aceştia numărându-se şi bun-platnicii care nu au nici o vină că vecinii lor nu-şi plătesc facturile.

„Ce vină au ei că din întâmplare locuiesc în acelaşi bloc cu un locatar care nu are bani să-şi plătească facturile? Să luăm un exemplu: din 20 de locatari, cinci nu plătesc. Vor fi şi ceilalţi afectaţi de măsură, nu? Atunci, ce motiv le mai dăm să fie cu facturile la zi dacă oricum stau în frig şi fără apă caldă?“, a declarat Ion Voiculescu, preşedintele Sindicatului asociaţiilor de proprietari.

Reprezentanţii celor două asociaţii afectate de măsura Termoficării, în cursul zilei de ieri, nu au putut fi contactaţi pentru a-şi spune punctul de vedere.

 

Vineri, alt cartier va fi „vizitat“ de angajaţii Termoficării

 

Cartierul în care vor acţiona în această dimineaţă lucrătorii RATf va fi stabilit la primele ore. Directorul Regiei a menţionat că, probabil, se va acţiona în Craioviţa Nouă sau Rovine. Zarurile vor fi aruncate când conducerea se va întruni la sediul Termoficării. Mii de craioveni vor ţine pumnii strânşi ca nu cumva funizorul de agent termic să aleagă pentru debranşare asociaţia de care aparţin. Potrivit informaţiilor primite de la regie, jumătate dintre asociaţiile din Bănie au datorii colosale. Dacă Termoficarea nu va recupera sume importante în următoarele zile, este posibil ca asociaţiile amintite să rămână fără apă caldă şi căldură.

Şeful Complexului Energetic, Ion Dinulescu, a declarat că fusese informat în cursul zilei de ieri de cei de la Termoficare de măsura adoptată, prin care se încerca recuperarea debitelor.

„M-au sunat şi pe mine şi mi-au spus. Pe noi nu ne interesează ce fac, însă vrem ca până la sfârşitul lunii să ne achite măcar o parte din restanţe. Pe 4 ianuarie le-am trimis o notificare prin care îi atenţionam că în termen de zece zile vom reduce treptat furnizarea agentului termic, până la două, trei grade. Dacă vedem că dau dovadă de bunăvoinţă, vom renunţa la măsură“, a spus Ion Dinulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII