23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalHayssam a fugit din România cu avionul

Hayssam a fugit din România cu avionul

Omar Hayssam i-a spus procurorului Ciprian Nastasiu, la telefon, că nu a părăsit România cu o navă, ci la bordul unui avion, cu un „paşaport valabil românesc“, potrivit transcrierilor unor convorbiri desecretizate, în dosarul în care Mustafa Tartousi este acuzat că l-a ajutat pe sirian să fugă.
Procurorul Ciprian Nastasiu l-a întrebat, printre altele, dacă are cum să demonstreze ceea ce spune, cerându-i să-i precizeze măcar data plecării din ţară. Omar Hayssam i-a spus că a părăsit ţara la o dată ulterioară celei vehiculate, de 30 iunie, şi că o să-i dea mai multe detalii atunci când se vor întâlni, că oricum nu-l vor vedea pe camerele video. Ciprian Nastasiu l-a mai întrebat dacă este adevărat că s-a dus în Egipt după ce a plecat din România, dar Hayssam i-a spus doar că s-a aflat prin apropierea acestei ţări. Procurorul Nastasiu a încercat, în timpul convorbirii, să afle mai multe detalii despre modul în care a reuşit Hayssam să fugă din România.
„Toată lumea zice că asta-i diversiune, că n-aveţi cum să plecaţi aşa, că erau filtre, camere video“, insistă procurorul, întrebându-l dacă s-a deghizat şi cine l-a ajutat. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au cerut pe 23 noiembrie instanţei de judecată mandat de arestare preventivă pentru Mustafa Tartousi, pentru înlesnirea ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru terorism. În comunitatea arabă şi în mediile interlope se ştia că Mustafa Tartousi are posibilitatea, datorită relaţiilor cu poliţia de frontieră şi vamă, să introducă fără un control riguros orice persoană, să o urce pe vas şi să o scoată din ţară, se arată în rechizitoriul DIICOT privind fuga lui Hayssam. În rechizitoriu sunt reţinute şi declaraţiile unui martor sub acoperire, care susţine că ar cunoaşte persoane care au beneficiat de „serviciile“ lui Tartousi.
Procurorii DIICOT i-au trimis vineri în judecată pe Mustafa Tartousi, Omar Mukhles şi Omar Mahmoud, acuzaţi de înlesnirea ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru terorism, precum şi pe Omar Hayssam, pentru trecere frauduloasă a frontierei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII