17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDeficit de personal la Penitenciarul Bârcea Mare

Deficit de personal la Penitenciarul Bârcea Mare

Gardienii care îi păzesc şi îi însoţesc pe puşcăriaşii închişi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă de la Bârcea Mare, din judeţul Hunedoara, sunt prea puţini, iar conducerea instituţiei de detenţie spune că face faţă cu greu. Măsurile de siguranţă sunt afectate, în condiţiile în care un gardian are în pază şi observaţie şapte deţinuţi. Acest lucru îi determină pe angajaţi să lucreze ore suplimentare, iar normele europene ar impune un gardian la maximum trei deţinuţi. „Gardienii trebuie să execute misiuni de pază şi pentru cei care se prezintă în instanţe. Sunt opt Parchete şi opt instanţe de judecată unde trebuie să ajungă zilnic, cu escortă, cel puţin un deţinut. Ne trebuie mai multe maşini şi mai mult personal de supraveghere, pentru că instanţele sunt răsfirate“, a declarat Emanoil Bota, comandantul Penitenciarului Bârcea Mare.

Aici, în sectorul operativ sunt angajate aproape 150 de persoane, iar aceşti oameni sunt nevoiţi să supravegheze deţinuţii, să-i însoţească acolo unde sunt chemaţi în instanţă, iar pe timpul nopţii paza este asigurată de numai doi gardieni, pentru că închisoarea este pentru unii deţinuţi cu regim semideschis.

Gardienii de aici prestează şi 190 de ore pe lună, în condiţiile în care normal ar fi să lucreze maximum 168, iar pentru timpul muncit suplimentar au ore libere, în funcţie de posibilităţi. Pentru a face faţă, au fost solicitate de la Târgu Jiu, prin detaşare, la penitenciarul hunedorean cinci persoane, iar de la Arad alte cinci, însă pe o perioadă determinată. La penitenciar sunt închişi şi infractori deosebit de periculoşi, iar singura soluţie ar fi suplimentarea numărului de posturi de gardieni, lucru pe care conducerea instituţiei l-a solicitat în repetate rânduri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS