14 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCardul european de sănătate, gratuit de la 1 ianuarie

Cardul european de sănătate, gratuit de la 1 ianuarie

Românii primesc gratuit, de la 1 ianuarie, cardul european de sănătate, contravaloarea acestuia fiind plătită din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), potrivit recomandărilor Uniunii Europene.

Cardul european de sănătate a fost lansat pe 1 ianuarie 2007, la eliberarea lui fiind formate cozi interminabile. Aproape 180.000 de carduri europene de sănătate au fost eliberate în 2007, majoritatea nefiind folosite, după cum a menţionat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS. Un card a costat iniţial 2,2 lei, iar din august, după ce a fost schimbată firma care produce acest document, preţul s-a dublat, ajungând la 4,39 lei. Banii au fost plătiţi de solicitanţi.

„Am estimat că vor fi mai mulţi doritori de card, dar până la 28 noiembrie au fost eliberate doar 177.157 de documente, din care 44.110 au fost eliberate după 20 august de către noul producător, firma S&T“, a precizat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Noul card de sănătate introdus din 20 august are în plus faţă de cel vechi trei elemente de verificare şi securitate.

Cardul european de sănătate are valabilitate şase luni şi permite asiguratului accesul la servicii medicale de urgenţă în alte state membre UE, fără să mai fie nevoie de încheierea unei asigurări private de sănătate. În baza acestuia, românii vor beneficia de îngrijiri medicale în aceleaşi condiţii ca şi cele oferite cetăţenilor ţării respective de sistemul public de asigurări de sănătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII