25.5 C
Craiova
miercuri, 23 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalLili Schutz, trimisă în judecată de DNA

Lili Schutz, trimisă în judecată de DNA

Afacerista doljeană este acuzată de procurorii anticorupţie că a fraudat Orser Oradea şi Sere Codlea cu peste 5.000.000 de euro, prin societăţile pe care le controla. Devalizarea celor două firme s-a făcut după o reţetă bine pusă la punct, cu complicitatea partenerului său de afaceri, Ion Dascălu, şi a conducerii ADS.

Controversata femeie de afaceri Maria Schutz, consilier judeţean PSD de Dolj, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie, alături de alte trei persoane, pentru fraudarea SC Orser Oradea şi Sere Codlea SA Braşov, prejudiciul total fiind estimat la peste cinci milioane de euro, se arată într-un comunicat remis ieri de DNA. Potrivit probelor administrate la dosar, Maria Schutz a indus în eroare Agenţia Domeniilor Statului (ADS) cu ocazia încheierii şi derulării contractelor de privatizare a celor două societăţi, avându-i complici pe Ion Dascălu, partenerul său de afaceri, Corneliu Popa, fost preşedinte CA şi director general al ADS Bucureşti, şi Mihai Ciobanu, şeful Direcţiei de Urmărire Contracte din cadrul aceleiaşi instituţii. Procurorii anticorupţie susţin că Schutz nu dispunea de finanţarea necesară privatizării şi nici nu a respectat clauzele referitoare la investiţiile asumate. Afacerista a raportat unele date şi investiţii fictive, aducând firmele în stare de insolvenţă, spune DNA.

 

Devalizare după patent

 

În octombrie 2002, ADS a încheiat un contract de vânzare-cumpărare de acţiuni la Orser SA Oradea cu societatea Worldser Ţuglui, care a concesionat şi 104 hectare de teren. Societatea controlată de Maria Schutz a câştigat licitaţia, oferind cel mai mic preţ, şi totodată şi-a asumat obligaţia să realizeze un program de investiţii din surse proprii în valoare de două milioane de dolari în doi ani. Worldser Ţuglui se înscrisese la licitaţie la mai puţin de o lună de la înfiinţare. Ulterior, şeful ADS, Corneliu Popa, a prelungit la cinci ani perioada investiţiilor, printr-un act adiţional încheiat fără aprobarea CA. Pe perioada derulării contractului, Maria Schutz a prezentat date nereale, care atestau realizarea investiţiilor asumate. În realitate, majoritatea activelor Orser Oradea au fost înstrăinate către Gini Transcom SRL Craiova, în baza unor datorii fictive.

După acelaşi patent s-a desfăşurat şi licitaţia de privatizare a Sere Codlea SA Braşov, în septembrie 2000. Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui (controlată de Maria Schutz) a câştigat licitaţia datorită angajamentului de a face investiţii de peste un milion de dolari. Asociaţia agricolă respectivă fusese înfiinţată înainte cu două săptămâni de înscrierea la licitaţie, nu desfăşura nici o activitate agricolă, iar oferta de preţ pe acţiuni fusese inferioară celei a contraofertantului. Ulterior, deşi cumpărătorul nu plătise ratele aferente acţiunilor şi nu realizase investiţiile, ADS a prelungit acest termen. În final, AGRO 2001 Ţuglui nici măcar nu a achitat diferenţa de 80% din preţul acţiunilor. „Adevăratele intenţii ale inculpatei Maria Schutz au fost demonstrate şi de modul de administrare a SC Sere Codlea SA, ajungându-se la falimentarea societăţii după ce în prealabil aceasta a fost devalizată. Acest lucru a fost realizat de inculpată prin folosirea SC Gini Transcom SRL Craiova“, se arată în comunicatul DNA.

 

Visa să devină parlamentar

 

Pe parcursul anului 2002, Maria Schutz, în calitate de preşedintă a Asociaţiei Agricole AGRO 2001 Ţuglui, acţionar majoritar la Sere Codlea SA Braşov, a solicitat o subvenţie de 70% din valoarea unor instalaţii de irigat prin prezentarea unor documente care atestau în mod nereal că instalaţiile respective au fost achiziţionate de la Gini Transcom SRL Craiova. În realitate, acestea erau doar componente sau instalaţii pentru care s-a mai obţinut subvenţie. Alocaţia de 70% din preţul de achiziţionare a instalaţiilor de irigat a fost virată de Direcţia Agricolă Braşov în contul Gini Transcom, în baza documentaţiei depuse de Sere Codlea SA.

Prejudiciul creat în cele două cazuri este de peste cinci milioane de euro.

Pentru recuperarea acestei sume, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator pe bunurile celor inculpaţi. Maria Schutz este acuzată de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de bancrută frauduloasă în formă continuată. Fostul director al ADS, Corneliu Popa, este acuzat de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, Mihai Ciobanu, fostul director al Direcţiei de Urmărire Contracte din cadrul ADS – complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, iar Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea – pentru complicitate la bancrută frauduloasă în formă continuată. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bihor.

Maria Schutz, personajul principal din această poveste, este implicată la vârf în politica doljeană. Ea este consilier judeţean PSD şi şefa femeilor social-democrate din judeţ. Afacerista voia un rol de parlamentar, însă a fost scoasă de pe listele electorale din 2004 la presiunea societăţii civile. „Nu cunosc nimic. Din câte ştiu eu, este totul în regulă. Nu m-a chemat nimeni la audieri“, a declarat telefonic Maria Schutz, referitor la acuzaţiile DNA.

Astăzi, şeful său la PSD Dolj va deveni Ion Prioteasa, actualul preşedinte al CJ Dolj. Acesta nu are deocamdată un punct de vedere asupra scandalului în care este implicată Maria Schutz. „Nu comentez“ au fost singurele cuvinte ale acestuia. Posibil ca preşedintele PSD, Mircea Geoană, care vine astăzi la Craiova, să aibă un punct de vedere.

Lili a dispărut din firmă

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în prezent, societatea Gini Transcom este patronată 100% de Radu Alexandru Florian, un tânăr de 20 de ani. Fiscal, firma a fost radiată de la Dolj, fiind mutată în Olt. Societatea se află în procedură de faliment, la solicitarea Azomureş SA. Potrivit informaţiilor furnizate de lichidatorul BDO Conti Insolvency SPRL, falimentul se află abia la al treilea termen. Tabelul preliminar al creditorilor cuprinde până acum creanţe de recuperat în valoare de 9,5 miliarde de lei vechi şi se lucrează la verificarea unor informaţii cu privire la patrimoniul firmei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII