Dascălii navetişti din Vârtop trebuie să meargă cu microbuzele unei firme alese de consiliul local, primarul refuzând să le deconteze abonamentul pe alte mijloace de transport. Cadrele didactice vor să-l dea în judecată pe edilul care le „asigură“ maşini vechi, în care trebuie să se înghesuie cu alţi navetişti.
Decontarea transportului dascălilor care locuiesc în oraş, dar predau în şcolile din mediul rural a fost dintotdeauna motiv de dispută între cadrele didactice navetiste şi primari şi consiliile locale. Din dorinţa de a cheltui cu multă grijă banul public, primarul din Vârtop le-a ales profesorilor navetişti o firmă de transport ieftină şi refuză să le deconteze alte abonamente care depăşesc 75 de lei pe lună, tariful firmei alese de edil. „Primarul a ales o firmă de transport ieftină cu care dascălii trebuie să meargă. Dacă vor altă firmă sau alt mijloc de transport, acesta refuză să le deconteze abonamentul integral. Suma pe care o decontează este de 75 de lei, atât cât costă un abonament la firma aleasă de el. Profesorii sunt nemulţumiţi deoarece în aceste maşini stau claie peste grămadă, îi lasă la distanţă de şcoală şi nu vin la timp, dascălii fiind nevoiţi să aştepte câteva ore“, a explicat Constantin Lungulescu, vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP), filiala „Spiru Haret“ Dolj.
„De ce să cheltuiesc banii publici aiurea?“
SIP Dolj vrea să îl dea în judecată pe edilul din Vârtop care le refuză cadrelor didactice transportul în condiţii decente. „Eu sunt dispus să merg în instanţă. De ce să cheltuiesc banii publici aiurea? La începutul anului am făcut o licitaţie şi am ales o firmă de transport care avea cele mai mici tarife. Sunt aceleaşi condiţii, maşinile sunt bune, este însă o diferenţă doar de o oră între orarul acestei firme şi celelalte“, a spus Constantin Barbu, primarul comunei Vârtop. Conform legii însă, profesorul navetist poate circula cu orice mijloc de transport doreşte, consiliul local asigurându-i contravaloarea unui abonament de tren sau autobuz, acolo unde nu există transport feroviar. Ordinul nr. 1954/2005 prevede că sunt incluse ca alocaţii de transport la şi de la locul de muncă acele cheltuieli aferente contravalorii a 7,5 litri de benzină, în situaţii în care transportul se face cu autoturismul personal, sau abonamentului lunar pe respectivul mijloc de transport în comun. Cu toate acestea, primarii mai întârzie plata transportului. „Dacă acum câţiva ani sindicatele ameninţau cu acţiuni în justiţie pentru ca profesorii să îşi primească banii de transport, acum primăriile şi consiliile locale au înţeles că trebuie să deconteze naveta celor care fac zilnic zeci de kilometri ca să îi înveţe pe copii. Sunt însă destul de multe cazuri unde sunt întârzieri, dar, chiar dacă nu le plătesc la zi, până la urmă le dau banii“, a precizat Lungulescu.