27.3 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalBibliotecile - departe de standardele europene

Bibliotecile – departe de standardele europene

Multe dintre ele funcţionează în sedii improprii, au mobilier necorespunzător şi un fond de carte învechit sau nu sunt dotate cu calculatoare. 

Vâlcea. În judeţul Vâlcea, conform coordonării metodice a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul“, ar trebui să funcţioneze 88 de biblioteci. În realitate, sunt  funcţionabile doar 85. În prezent, nu funcţionează bibliotecile din Bujoreni, Măldăreşti şi Orleşti. „Cele trei localităţi nu beneficiază de serviciile oferite de bibliotecă, motivul cel mai des invocat de primării fiind lipsa de fonduri. La Bujoreni, biblioteca e închisă de aproape zece ani. Primarul Alexandru Roşu a spus că, pentru comunitatea pe care o conduce, biblioteca nu are prea mare importanţă: «Copiii noştri au internet, nu le trebuie bibliotecă!». La Măldăreşti, biblioteca a fost închisă trei ani, până în 2002, când a avut trei bibliotecari, dar toţi au părăsit postul în acelaşi an în care au fost încadraţi. Primarul Ionel Dragu susţine că este greu să găsească un om devotat şi, din acest motiv, nu poate ocupa postul. La Orleşti, biblioteca publică locală, care funcţiona în Căminul cultural, a fost mistuită de un incendiu în anul 1998. Primarul Constantin Cârstina susţine că ar redeschide-o dacă ar avea un sediu adecvat în Căminul cultural, aflat în reconstrucţie de mulţi ani“, a declarat Valentin Smedescu, şeful Serviciului de Marketing – Dezvoltare din cadrul Bibliotecii „Antim Ivireanul“.

Bibliotecari pe post de asistenţi sociali şi secretari

Conform unei raport prezentat în ultima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, situaţia bibliotecilor publice locale din judeţ nu este bună. Primarii se plâng că nu au fonduri suficiente ca să acorde bibliotecilor banii necesari pentru achiziţionarea de carte sau pentru acordarea indemnizaţiilor şi sporurilor salariale cuvenite angajaţilor. În unele localităţi, bibliotecarii fac de toate, primarii punându-i să se ocupe de registrul agricol, de asistenţa socială ori să facă diferite munci de secretariat. Au fost câteva situaţii în care s-a ajuns chiar la proces între bibliotecari şi primării în localităţile Frânceşti, Horezu, Băile Govora. La Frânceşti, părţile s-au împăcat, la Horezu, bibliotecarul a câştigat procesul, iar la Băile Govora, procesul este în desfăşurare. „Altă concluzie desprinsă din discuţiile purtate cu bibliotecarii este că majoritatea bibliotecilor publice funcţionează în condiţii care sunt departe de standardele europene, deoarece au sedii improprii, cu încălzire şi igienă necorespunzătoare, cu spaţii insuficiente, cu mobilier învechit, necorespunzător, nu au calculatoare sau conectare la internet, au un fond de carte învechit şi redus numeric“, a spus Valentin Smedescu. Raportul privind situaţia bibliotecilor din judeţ a fost prezentat în şedinţa CJ, în care au fost aprobate şi câteva propuneri pentru îmbunătăţirea condiţiilor în aceste unităţi. CJ şi-a luat angajamentul că îi va determina pe primari să remunereze bibliotecarii, să aloce fonduri pentru achiziţionarea fondului de carte şi pentru reabilitarea bibliotecilor.      
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU