Tragediile şi actele de violenţă par să fie la ordinea zilei în ultimul timp în Italia. Săptămâna trecută, în capitala italiană patru persoane de etnie romă au fost agresate, una dintre acestea fiind grav rănită.
În Genova, Torino, Milano şi în alte oraşe din întreaga Peninsulă grupuri de italieni vânează romii. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că pentru moartea Giovannei Reggiani este vinovată o singură persoană, nu un popor întreg.
Brutalitatea crimei petrecute la periferia Romei, a cărei victimă a fost Giovanna Reggiani, a şocat o lume întreagă. Însă, acum trebuie să se depună toate eforturile pentru ca această tragedie să nu fie urmată de alta, poate şi mai terifiantă. Într-un comunicat de presă, conducătorii organizaţiei italiene „Everyone“ pentru cooperare internaţională pentru drepturile omului au atras atenţia asupra faptului că Italia învinovăţeşte întreaga comunitate romă pentru o crimă comisă de o singură persoană.
În contextul actual, dominat de intoleranţă, se pare că brutalitatea unei crime odioase nu a putut fi contrabalansată nici măcar de curajul unei femei de etnie romă, Emilia, cea care a anunţat poliţia şi a dat o declaraţie în faţa autorităţilor pentru a respecta codul moral al romilor, potrivit căruia membrii care se fac vinovat de crimă sunt excluşi din comunitate.
Acest nefericit episod le-a furnizat rasiştilor o scuză pentru a acţiona, zădărnicind astfel eforturile depuse până în prezent de a-i educa spre toleranţă pe cei intoleranţi. Scriitorul Roberto Malini, expert în problema Holocaustului şi membru al organizaţiei „Everyone“, explică: „Să nu uităm ce s-a întâmplat în trecut, când diplomatul german Ernst Vom Rath a fost ucis de un evreu polonez care a emigrat în Franţa. Atunci o singură persoană a comis o crimă, însă propagandiştii nazişti au folosit acest incident ca pe o scuză pentru a învinovăţi toţi evreii din Europa. Instigat la ură rasială prin intermediul presei şi al tuturor instituţiilor, poporul german s-a văzut implicat activ în toate atacurile săvârşite asupra evreilor din Germania, în special asupra proprietarilor de magazine, care s-au trezit cu vitrinele sparte în acea noapte care a rămas în istorie drept «Noaptea de cristal». Când un anumit eveniment declanşează acţiuni rasiste şi când respectivul eveniment este urmat de o serie de măsuri disciplinare luate împotriva unei minorităţi, atunci trebuie să ne punem întrebări în legătură cu dinamica evenimentului în sine. Problema este că legea expulzării şi organizarea deportărilor masive ale membrilor comunităţii rome erau nişte evenimente pregătite deja, iar primii romi erau deja pe punctul de a fi deportaţi din Milano, din Roma sau din alte oraşe din Italia“, a ţinut să precizeze Malini.
Grupul Everyone promovează toleranţa
Chiar în ziua în care ordonanţa de urgenţă referitoare la expulzare a fost publicată în Monitorul Oficial, zece persoane din regiunea Tor Bella Monaca din Roma au vrut să intre în istorie, organizând propria „Noapte de cristal“. Cei zece din grupul de rasişti cu feţele mascate de căşti şi cagule au atacat cu bâte patru romi. Acest violent incident s-a petrecut în parcarea unui supermarket de pe Via Casilina. Trei romi au suferit răni uşoare, în timp ce al patrulea se află internat în stare gravă la Spitalul „Tor Vergata din Frascati“. Grupurile rasiste din Genova, Milano şi din alte oraşe din Italia patrulează pe străzi, căutând să-şi facă dreptate cu pumnul.
„Ca de fiecare dată când victimele unui atac sunt romi, este de aşteptat ca investigaţiile efectuate de autorităţi să nu aibă nici un rezultat şi vinovaţii să nu fie identificaţi“, au spus conducătorii grupului „Everyone“, Roberto Malini, Matteo Pegoraro şi Dario Picciau. Aceştia fac un apel la politicienii şi cetăţenii italieni.
„Trebuie să reuşim să clădim solidaritate acolo unde alţii distrug, umilesc, judecă, resping, deportează, lovesc sau incendiază. Trebuie să facem o paralelă cu vremurile când poporul evreu era persecutat şi trebuie să acţionăm ca Schindler sau Perlasca, să fim drepţi într-o Italie care se pierde din cauza unei brutalităţi injuste. Trebuie să spunem lumii adevărul, să nu cădem în tentaţia unui naţionalism absurd, ci trebuie să promovăm înfrăţirea între popoare“, au cerut liderii grupului „Everyone“.