După ce în august rata şomajului din Dolj a atins cel mai mic prag din ultimul an şi jumătate (4,9%), luna trecută, aceasta a început să crească uşor.
În septembrie, rata şomajului a ajuns la acelaşi nivel ca în iulie, 5%. „Uşoara creştere este cauzată de mai multe lucruri, printre care şi numărul absolvenţilor care s-au înscris în baza de date a Agenţiei ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă“, a explicat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj.
Altă categorie care a contribuit la creşterea ratei şomajului este reprezentată de cei care şi-au manifestat dorinţa de a lucra în străinătate şi care au fost înscrişi şi în baza de date a AJOFM ca persoane neindemnizabile aflate în căutarea unui loc de muncă.
Vremea influenţează rata şomajului
Cu toate că, începând din mai 2007, s-a putut vorbi în fiecare lună de un record în ceea ce priveşte rata şomajului în judeţ din ultimii ani, această creştere a fost prevăzută de reprezentanţii AJOFM Dolj. „Din experienţa anilor trecuţi, începând din luna septembrie este posibil să simţim o uşoară creştere a ratei şomajului din cauza absolvenţilor de şcoli, dar şi a întreruperii activităţilor sezoniere“, explica la mijlocul lunii septembrie Laura Nicolăescu. Potrivit acesteia, vremea este alt element care influenţează, indirect, ce-i drept, rata şomajului, prin permiterea desfăşurării activităţilor sezoniere (construcţiile) pentru un timp mai scurt sau mai îndelungat.
Oferte sărace pentru absolvenţii de studii superioare
Potrivit specialiştilor din domeniul resurselor umane, deşi studiile şi specializările numeroase sunt atuuri la angajare, din informaţiile primite de la reprezentanţii AJOFM Dolj, cele mai puţine locuri de muncă din piaţă sunt, în general, cele care necesită studii superioare. „Ofertele de locuri de muncă cele mai sărace sunt pentru absolvenţii de studii superioare, în special economişti“, a spus Laura Nicolăescu. Mai norocoşi sunt însă inginerii din construcţii, acestea, ca şi confecţiile, menţinându-şi statutul de domenii deficitare în ceea ce priveşte angajaţii.