20.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAu sosit microbuzele şcolare

Au sosit microbuzele şcolare

Cele 24 de microbuze şcolare mult aşteptate de elevii din judeţul Gorj au sosit ieri la Târgu Jiu, deşi ar fi trebuit să fie livrate la începutul lunii octombrie.

GORJ. Elevii le-au aşteptat mai bine de trei săptămâni şi au mers pe jos la şcoală, pentru că Ministerul Educaţiei nu a trimis microbuzele la timp. Potrivit inspectorului şcolar general, Liviu Andrei, firma care trebuia să aducă aceste maşini nu a putut face faţă cererii foarte mari venite de la toate inspectoratele din ţară: „Oferta lor de microbuze a fost mult mai mică decât cererea inspectoratelor şcolare din România. Ne vor veni 24 de microbuze cu 16 locuri, noi, dotate cu tot ce trebuie, confortabile. Nu este vina noastră că microbuzele au întârziat, trebuia să sosească la începutul lunii octombrie, dar important este că de acum încolo câteva sute de elevi vor avea cu ce să meargă la şcoală şi nu vor mai parcurge distanţe mari pe jos, prin frig şi ploaie“, a spus Liviu Andrei. Printre comunele care vor primi microbuze şcolare se numără: Godineşti, Dănciuleşti, Licurici, Stejari, Cruşeţ, Albeni. „În comuna Dănciuleşti vom trimite două maşini, pentru că au fost comasate trei unităţi şcolare şi trebuie transportaţi 70 de elevi. Şi la Novaci, de acum încolo elevii vor merge la şcoală cu un microbuz nou-nouţ“, a mai adăugat Andrei.

 

Necesarul de microbuze, cu mult mai mare

 

Cei peste 73.000 de elevi gorjeni au nevoie de sute de microbuze pentru a fi transportaţi la unităţile şcolare unde învaţă. În prezent, în judeţul Gorj, există 20 de microbuze vechi, care abia mai funcţionează, şi 17 maşini noi, primite la Inspectoratul Şcolar Judeţean anul trecut. Un autovehicul valorează, potrivit lui Liviu Andrei, inspectorul şcolar general, peste 37.000 de euro. Acesta mai susţine că necesarul judeţului este de 300 de microbuze şcolare noi, care să funcţioneze, astfel încât elevii să fie transportaţi în condiţii optime la şcoală.

„Avem nevoie, la nivel de judeţ, de 300 de microbuze. Nu sunt şanse să obţinem atât de multe. Abia am reuşit ca, în urma solicitărilor venite de la primari şi directorii unităţilor şcolare din judeţul Gorj, să primim de la Ministerul Educaţiei 24 de microbuze pentru 23 de localităţi. Microbuzele sunt moderne şi confortabile, de ultimul tip“, a spus Liviu Andrei, inspector şcolar general.

 

Mai sunt elevi care merg pe jos la şcoală

 

Cu toate că judeţul Gorj a primit microbuze, mai sunt elevi care merg pe jos la şcoală. Alexandra şi Adriana Dijmărescu sunt din satul gorjean Curtişoara. Cele două fete, surori gemene, sunt eleve în clasa a VIII-a şi merg la şcoală pe jos. „Se mai întâmplă să mergem şi cu autobuzul, dar mai des mergem pe jos. De fiecare dată ne întoarcem pe jos de la şcoală. Distanţa dintre casa noastră şi şcoala unde învăţăm este de patru kilometri“, a spus Alexandra. Adriana recunoaşte că se gândeşte cu groază la drumul spre unitatea şcolară. „Ne trezim devreme ca să ajungem la opt în clasă. Nu am chef să înceapă şcoala, m-am dezobişnuit de atâta mers pe jos“, a spus Adriana. Sabina Ungureanu este cadru didactic la unitatea şcolară din satul Curtişoara.

„Şi eu vin pe jos doi kilometri, dar este păcat de copii şi de părinţii lor. Nu o să mai înveţe lumea carte din cauza acestor lucruri. Nu este mare distanţa, dar este vorba şi de vreme“, a spus profesoara. În Tismana, potrivit edilului-şef Costel Buzianu, există un cătun unde câţiva elevi de clasele V-VIII merg pe jos aproximativ cinci kilometri. O situaţie similară este întâlnită şi la Bolboşi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU