14.4 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljElevii doljeni, puşi pe infracţiuni

Elevii doljeni, puşi pe infracţiuni

Apeluri false la 112 şi bătăi. Acestea sunt câteva din activităţile extraşcolare pe care elevii doljeni le practică. Pentru a preveni şi a combate aceste acţiuni, directorii unităţilor de învăţământ doljene au fost instruiţi de reprezentanţii Serviciului Special de Telecomunicaţii (STS), ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, în cadrul şedinţei lunare cu aceştia.

Reprezentanţii STS, IPJ şi ISU Dolj au venit în faţa directorilor şcolilor pentru a-i ajuta să prevină şi să combată atât actele de violenţă din unităţile de învăţământ, cât şi miile de apeluri false la serviciul 112, unde elevii sună zilnic. Numai în luna septembrie a acestui an, la serviciul 112 din Dolj s-au înregistrat peste 100 de mii de apeluri, peste 95% dintre ele fiind false. Majoritatea celor ce sună la 112 sunt elevi care folosesc acest serviciu gratuit pentru distracţie. „Elevii care sună la 112 înjură, pun muzică, râd sau tac. Trebuie să înţeleagă că suprasolicitarea liniilor telefonice cu apeluri false care nu sunt urgenţe are efecte negative asupra operativităţii în cazurile reale de urgenţă. De la începutul anului, la 112 au fost primite peste 17 milioane de apeluri false, ceea ce face ca România să fie pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol“, a explicat col. Adrian Fulea, purtătorul de cuvânt al STS.

Autorităţile avertizează că apelarea falsă sau abuzivă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei, iar ameninţările cu dispozitive explozibile intră sub incidenţa legii penale, fiind încadrate la terorism, şi se pedepsesc cu închisoare de la trei la zece ani.

Poliţiştii şi pompierii, în şcoli

Şi poliţiştii doljeni colaborează cu dascălii pentru a stopa actele de violenţă în şcoli, reprezentanţii IPJ Dolj susţinând chiar că poliţistul de proximitate trebuie să fie inclus în comitetul şcolar. „Există fapte de violenţă despre care poliţiştii de proximitate nu sunt informaţi, directorii crezând astfel că vor rezolva singuri problema. Aceştia trebuie să colaboreze cu poliţiştii, să îi informeze, să înţeleagă importanţa punerii în aplicare a regulamentelor de ordine interioară. Poliţiştii de proximitate trebuie incluşi în comitetele şcolare pentru a fi într-o relaţie directă cu şcoala“, a precizat comisar Mihai Stoian, şeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Dolj.

Directorii de şcoli şi dascălii doljeni trebuie să-i pregătească pe elevi şi pentru situaţiile de urgenţă, să organizeze acţiuni pe această temă şi să aloce fonduri de la bugete pentru achiziţionarea de materiale necesare în aceste situaţii. „Directorii trebuie să desemneze cadre didactice care să se ocupe de pregătirea copiilor pentru situaţiile de urgenţă. Trebuie să îşi prezinte programele la ISU şi să organizeze diferite concursuri şi activităţi tematice de genul «Cum îmi apăr viaţa» sau «Prietenii pompierilor» şi să aibă acţiuni practice cu elevii pentru a-i învăţa cum să acţioneze în situaţii de urgenţă“, a spus Alexandru Păsărică, adjunctul şefului ISU Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII