Administraţia judeţeană va deveni în curând producător agricol. După ce şi-au încercat norocul ca patroni de restaurante şi hotel şi au înfiinţat o societate de pază, autorităţile vor să facă acum bani din agricultură.
Deşi discuţia despre transformarea Direcţiei Judeţene de Protecţie a Plantelor, aflată în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, a început în urmă cu mai bine de un an, autorităţile au decis să facă acest pas abia acum, când a fost finalizată documentaţia tehnică. Motivul principal pentru efectuarea acestei schimbări în statutul direcţiei este apariţia unei legi care îndeamnă autorităţile publice locale să reorganizeze activitatea de protecţie a plantelor şi să transforme direcţiile de specialitate în societăţi agricole cu profit. Conform actualului director al Direcţiei, Liviu Glăvan, o dată cu aprobarea transformării în plenul CJ Dolj, societatea va putea realiza mai multe activităţi decât în prezent. „Acum vom putea desfăşura aproape orice activitate care ţine de domeniul agricol, de la înfiinţarea de culturi agricole, arendă, ciupercării, sere, până la activităţile noastre de până acum, dezinfecţii şi dezinsecţii“, a spus Glăvan. Directorul a precizat că, pentru început, societatea Pro-Plant Prest Impex SRL, aparţinând CJ, va încerca înfiinţarea unor loturi semincere, pentru a preveni situaţiile de criză a seminţelor cu care s-au confruntat în acest an ţăranii.
Societatea CJ, fratele mic al Direcţiei Agricole
Potrivit rapoartelor care stau la baza proiectului de hotărâre care va fi dezbătut de consilierii judeţeni, societatea nou înfiinţată va primi pentru început nouă miliarde de lei vechi pentru a putea face investiţii. Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a declarat însă că ajutorul primit de la administraţie va fi limitat şi că, în cele din urmă, societatea va fi „juniorul“ în cadrul Direcţiei Agricole Judeţene, care ar trebui să treacă în subordinea CJ după descentralizarea anunţată de guvern. „Eu sper ca la descentralizarea plănuită de guvern să avem o componentă agricolă mult mai puternică, în sensul că Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală ar trebui să vină la noi, iar societatatea aceasta ar fi o componentă mai mică. În condiţiile crizei de grâu, această societate ar fi putut ajuta, şi ar putea-o face şi cu îngrăşămintele chimice la primăvară. O să-i urmărim foarte atent o perioadă şi îi vom ajuta cu câteva lucrări. O să le dăm şi nişte bani pentru început, dar această societate trebuie să supravieţuiuască singură“, a spus Prioteasa. Conform actelor care vor fi dezbătute miercuri de aleşii judeţeni, managerul societăţii este obligat ca în 2008 să nu aibă pierderi, iar la sfârşitul anului să iasă cu un profit de minimum 5%.