În vreme ce toţi bugetarii debutanţi cu studii superioare din ţară îşi freacă, probabil, mâinile gândindu-se la obţinerea salariului de încadrare de 880 de lei, pe baza precedentului din judeţul Dolj, Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar (SIP) Olt se gândeşte la negocieri cu guvernul.
Ionel Barbu, preşedintele SIP, a declarat că la nivelul Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret“, la care organizaţia judeţeană este afiliată, s-a decis să nu se treacă imediat la acţiuni în instanţă pentru fructificarea precedentului, ci să se ceară negocieri cu guvernul pentru obţinerea retroactivă a dreptului şi pentru o nouă grilă de salarizare, care să respecte grila din contractul colectiv de muncă (CCM), încălcată cu bună ştiinţă de autorităţi.
Ionel Barbu a făcut un adevărat tur de forţă pentru a susţine cu argumente inexplicabila poziţie a federaţiei. El a spus că de la apariţia CCM la nivel naţional, la începutul anului, salariul minim este de 440 de lei, la care pentru debutanţi se aplică un coeficient de 2,0 puncte pentru absolvenţii cu studii superioare de lungă durată (salariul de încadrare fiind 880 lei), un coeficient de 1,5 puncte pentru cei cu studii superioare de scurtă durată, de 1,3 puncte pentru maiştri, de 1,25 puncte pentru absolvenţii de postliceală şi un coeficient de 1,2 puncte pentru cei cu studii liceale.
„Grila din ianuarie şi până în octombrie, din acest an, nu respectă prevederile CCM naţional în ceea ce-i priveşte pe debutanţi, care au fost plătiţi sub grila din CCM. În octombrie însă, când s-a aplicat ultima tranşă din majorarea salariilor, de 15%, salariile debutanţilor cu studii superioare de lungă durată au ajuns să atingă valoarea din grila CCM. Noi cerem acum plata retroactivă a acestor diferenţe pentru debutanţi“, a spus Ionel Barbu.
„Vom începe un val de procese“
Problema nu se opreşte, însă, aici, deoarece în acest an au intrat în sistem doar 150-200 de debutanţi cu studii superioare de lungă durată. Problema, potrivit liderului SIP Olt, este modificarea grilei actuale, astfel încât salariile celorlalte cadre din sistem să fie majorate atât pe orizontală (în funcţie de vechime), cât şi pe verticală (în funcţie de gradele didactice), astfel încât să nu se producă discriminări şi nemulţumiri. În această situaţie se află însă nu 200 de dascăli, ci majoritatea angajaţilor din sistem, respectiv 6.000 de cadre didactice din judeţul Olt.
Ionel Barbu a spus că după finalizarea negocierilor aflate în curs la pachetul legislativ (legea învăţământului şi statutul cadrelor didactice), se va trece la negocierea legii salarizării, în care se vor propune soluţii la problema de mai sus. „Am dat ministerului termen până în noiembrie pentru efectuarea plăţii retroactive, aferentă perioadei ianuarie-octombrie 2007, datorate debutanţilor. Dacă nu se va rezolva pe cale administrativă, prin ordonanţă sau hotărâre de guvern, vom începe un val de procese“, a afirmat preşedintele SIP.