10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn cal turbat a muşcat doi săteni din Berleşti

Un cal turbat a muşcat doi săteni din Berleşti

În comuna gorjeană Berleşti a fost identificat un cal bolnav de rabie, care a muşcat două persoane şi o vacă. Inspectorii veterinari au dus calul infestat şi vaca la un abator, pentru a fi sacrificaţi.

Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar- Veterinare (DSV) Gorj, a declarat că animalul îi aparţine lui Alexandru Costea şi se pare că a fost muşcat de o vulpe turbată. Calul a muşcat la începutul acestei săptămâni două persoane din comună şi o vacă. Medicii veterinari se vor deplasa în Berleşti şi vor vaccina toate animalele din localitate.

Potrivit medicilor specialişti din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Gorj, există pericolul ca localnicii muşcaţi de animalul turbat să se fi infestat cu virusul rabic. Din această cauză, a fost demarată o anchetă epidemiologică, iar persoanele care au intrat în contact direct cu animalul bolnav vor fi vaccinate împotriva rabiei. Rabia afectează sistemul nervos central şi, odată apărută, boala are o singură finalitate: moartea, atât la animal, cât şi la om. „Statisticile arată că, în proporţie de 15%, cei care au fost muşcaţi de un animal turbat pot să nu facă rabie. Din păcate, nu există tratament pentru această boală. Cei care au intrat în contact cu acel animal vor fi vaccinaţi, este singura măsură care se poate lua. Să sperăm că nu au fost infestaţi. Rabia este de două feluri: furioasă şi paralitică. Este una dintre cele mai urâte boli şi se manifestă prin dureri de cap, stări de hipersensibilitate auditivă, de fapt, toate simţurile sunt mult mai ascuţite. Scade pofta de mâncare, bolnavul nu poate înghiţi lichide, nici măcar propria salivă, care devine purtătorul virusului, fiind foarte contagioasă. Perioada în care apare boala după ce omul a fost muşcat este între opt zile şi opt luni“, a declarat Mariana Sfichi, directoarea adjunctă a ASP Gorj. În judeţul Gorj, în ultimii 30 de ani nu a fost înregistrat nici un caz de rabie la oameni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS