32.9 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljElevi fără şcoală şi fără profesori

Elevi fără şcoală şi fără profesori

De două săptămâni, în şcoala de la Afumaţi activitatea didactică pare să se desfăşoare normal. Profesorii nu sunt plătiţi, iar astăzi expiră termenul de funcţionare provizorie a claselor de gimnaziu simultan stabilit de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. În aşteptarea unui răspuns oficial, cadrele didactice sunt pe picior de plecare la şcoala din Boureni.

Scandalul din comuna doljeană Afumaţi, unde părinţii elevilor de gimnaziu nu au fost de acord cu desfiinţarea claselor simultane şi au refuzat să îşi lase copiii să meargă la şcoala din satul Boureni, nu s-a încheiat nici după aproximativ o lună de la începerea anului şcolar. În martie, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a dat un ordin prin care din anul şcolar 2007 – 2008 în întreaga ţară clasele de simultan din mediul rural trebuia desfiinţate, prin comasarea lor în cadrul şcolilor mai mari din comunele respective. La Afumaţi, comasarea s-a făcut prin mutarea elevilor de gimnaziu din satul de centru, la Şcoala din Boureni, unde învăţau deja 60 de elevi din această localitate şi din satul vecin, Covei. Părinţii elevilor de la Afumaţi au aflat de această schimbare atunci când a început anul şcolar şi nu şi-au lăsat copiii să urce în autobuzul şcolar şi să meargă la noua şcoală.

Profesorii au predat gratis la Afumaţi

 

După ce timp de două săptămâni elevii au venit la şcoala din Afumaţi şi au aşteptat în zadar profesorii, activitatea didactică a fost reluată provizoriu în clasele de gimnaziu. Profesorii au urmat un orar stabilit de conducerea şcolii din Afumaţi, astfel încât să nu încurce activitatea de la această unitate, şi le-au predat gratis elevilor. „Avem frecvenţă de 100% şi câţiva profesori din Boureni au venit şi le-au predat elevilor. Pentru aceste două săptămâni nu au fost plătiţi, dar noi am apelat la bunăvoinţa lor şi ei au înţeles că este o situaţie specială şi că elevii nu pot să piardă. Am avut în această perioadă chiar şi controale de la inspectorat“, a explicat Constantin Preda, directorul şcolii din Afumaţi.

Astăzi expiră termenul de funcţionare provizorie a claselor simultane de două săptămâni stabilit de MECT şi, în funcţie de răspunsul ministerului, profesorii vor preda şi la şcoala de la Afumaţi sau vor pleca la Boureni. Dacă nu primesc nici un răspuns, aceştia nu vor mai munci gratis şi vor pleca la Boureni.

„Mâine (astăzi – n.r.) trebuie să primim răspunsul ministerului pentru că din 27 septembrie până pe 10 octombrie am funcţionat provizoriu cu clase simultane. Dacă ministerul nu ne dă un răspuns, eu şi cadrele didactice vom respecta legea şi vom merge la Boureni şi aşa vom face şi în cazul în care acesta va menţine hotărârea de desfiinţare a claselor simultane. Iar dacă vor funcţiona în continuare aceste clase în şcoala noastră, atunci trebuie îndeplinite toate formalităţile pentru ca profesorii să îşi reia activitatea şi să fie plătiţi“, a precizat directorul.

 

Şcoala din Boureni, aleasă în funcţie de numărul de copii

 

Decizia ministerului este aşteptată şi de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, care au stabilit în Consiliul de Administraţie ca elevii din Afumaţi să se mute în şcoala de la Boureni. „Numai ministerul poate da un ordin de menţinere a claselor de simultan la gimnaziu. Noi am vrut să le oferim condiţii normale de şcoală şi am considerat că mai bine transportăm 20 de copii din Afumaţi la Boureni decât pe cei 50 de copii de la şcoala din Boureni la Afumaţi, deşi clădirea şcolii din Afumaţi este într-o stare mai bună. Şi clădirea şcolii din Boureni va fi reabilitată, iar pentru transport copiii au un mirobuz nou“, a menţionat Alexandru Gîdăr, inspector şcolar general adjunct al ISJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU