13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŢăranii din Cetate s-au răsculat din nou

Ţăranii din Cetate s-au răsculat din nou

Ţăranii proprietari de pământuri din Cetate s-au strâns ieri ciorchine la poarta arendaşului francez din localitate, pentru a-şi cere drepturile, pe care nu le primesc de câţiva ani.

Zeci de ţărani oropsiţi din Cetate s-au strâns pe 1 octombrie la poarta societăţii agricole Michaell Agro SRL, la iniţiativa sindicatului agricultorilor doljeni. Nu au vrut să serbeze Ziua Recoltei, pentru că nici nu ar fi avut cu ce, şi nici să-l felicite pe francez de ziua lui; au vrut să-şi ia arenda cuvenită pe mai mulţi ani. Femei şi bărbaţi, trecuţi de 60 de ani, îşi cerşesc în fiecare toamnă drepturile cuvenite prin contractul de arendă, plângând pe la porţile ferecate de mult timp. Arendaşul nici nu pleacă, nici nu vine, pământurile rămân necultivate, iar ţăranii cer din ce în ce mai tare capul francezului Michaell. La rândul său, arendaşul le mai promite odată şi strigă în gura mare că a fost „tradus“ de primarul localităţii. Ţăranii organizaţi în sindicat au apelat la un executor judecătoresc pentru a recupera ce nu le-a fost plătit, dar stau cu hârtiile în mână pentru că nu mai au ce să-i ia francezului.

„Murim de foame!“

Dan Blejoiu şi Papilian Tandin, liderii sindicatului agricultorilor din localitate, au reuşit să-i strângă pe ţăranii proprietari de pământ, care au contracte de arendă cu Michaell Arico, francezul venit în urmă cu câţiva ani pe meleagurile din Cetate. Aproximativ 2.500 ha de pământ a reuşit să strângă arendaşul de la oamenii care, în primii doi ani, în care şi-au primit arenda la timp, s-au bucurat că a dat norocul peste ei.

Unii, de dragul francezului sau de nevoie, au încheiat contracte de arendă pe zece ani, gândindu-se că în fiecare an va fi ca în primii doi. N-a fost să fie aşa. „Oamenii au ajuns la capătul răbdării. Nu au luat nimic de trei ani. Francezul a dat ceva cui a vrut, dar sunt oameni nevoiaşi, care trebuie să plătească 40 de lei (400.000 de lei vechi) impozit pentru fiecare hectar, iar de la Michaell nu primesc nimic. Dacă noi am intra şi i-am lua un tractor să-l vindem şi să ne recuperăm banii, pe noi ne-ar aresta imediat, pentru că-i tulburăm proprietatea. Dar el, că ne-a tulburat vieţile şi ne-a lăsat muritori de foame, ce păţeşte?“, a spus Papilian Tandin, liderul sindicatului agricultorilor din localitate.

Arenda, cu executorul judecătoresc

Pentru că în 2007 mai mult de jumătate din suprafeţele arendate au rămas nelucrate şi pentru că după recoltare nu au primit ce li se cuvenea, proprietarii s-au adresat prin sindicat unui executor judecătoresc, care a încheiat cu ei un contract de executare silită la mijlocul lunii iulie, în baza căruia sperau să-şi recupereze măcar o parte din cele 2,4 miliarde de lei pe care, spun sindicaliştii, francezul îi datorează. Ivanovici Cristudor, executorul care ar trebui să recupereze arenda neplătită ţăranilor din Cetate, a declarat: „Am încheiat contractul, dar nu au achitat decât două milioane de lei din onorariu. De când au venit cu cererea de executare, n-au mai dat pe la mine, ci mă sună din când în când. Dacă ar veni să mă ducă la Cetate, aş putea să pun sechestru pe utilaje. Nu am dreptul să pun sechestru pe pământurile pe care am auzit că le are francezul în proprietate şi nici pe clădiri decât cu aprobarea Camerei Notarilor, aprobare pe care ar trebui să o ia sindicaliştii. Dacă îmi asigură transportul, eu mă pot deplasa la Cetate“.

„N-au ce să-mi ia. Utilajele sunt pe altă firmă“

Michaell Arico, arendaşul francez care le-a dat ţeapă ţăranilor din Cetate, crede că este „lucrat“ de primar, care este în legătură cu alt arendaş din zonă, Gigi Neţoiu. „O să plătesc arenda până la sfârşitul anului. Ce am promis voi da. Primarul face toate astea, pentru că e pe mână cu Neţoiu care a intrat şi mi-a luat pământurile. Eu am plecat de la Cetate şi nu mă mai întorc, pentru că acum sunt într-un loc mult mai liniştit. În 2003, când am recoltat cu pază de la jandarmi, atunci de ce nu s-au revoltat? Numai presa m-a sprijinit atunci, autorităţi, nimic! M-au rugat şi cei de la Realitatea să mă duc să spun eu despre aranjamentele de la Cetate, dar am zis că mai aştept“, a spus arendaşul Arico.

Primarul de la Cetate, care s-a săturat de câte ori a trebuit să încerce să-i împace pe ţărani cu francezul, nu înţelege de ce Arico îl vorbeşte de rău pe unde se duce, pentru că nu a făcut decât să ia partea oropsiţilor din sat. „Are multe datorii către tot felul de firme care i-au dat seminţe, erbicide sau altceva. Eu nu mai pot să fac nimic pentru a-l convinge să-şi onoreze contractele de arendă. Nici când am încheiat protocolul de la prefectură, în prezenţa prefectului Nicolae Giugea, Arico nu s-a ţinut de cuvânt. Eu nu am ce să-i mai fac decât să încerc să aduc alt investitor, care să preia pământurile oamenilor. Mă acuză că eu l-am adus pe Gigi Neţoiu, dar uită că el nu vrea să-şi achite obligaţiile faţă de cetăţenii acestei comune“, a spus primarul Marin Duţă.

Se înjură în văzul lumii, dar fac tranzacţii profitabile!

Până se vor hotărî reprezentanţii sindicatului agricultorilor să aducă executorul judecătoresc în sat, surse de încredere au declarat că Arico şi Neţoiu, deşi se înjură în văzul lumii, au încheiat o tranzacţie prin care Arico a plecat definitiv din Cetate, iar Neţoiu a preluat, contra cost, tot ce avea francezul acolo. Nu se ştie dacă Neţoiu a cumpărat şi datoriile pe care le avea francezul!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII