19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrivaţi de şcoală

Privaţi de şcoală

Scandalul din comuna Afumaţi continuă şi după o săptămână de la începerea anului şcolar. În timp ce autorităţile caută soluţii la minister, părinţii elevilor care ar trebui să înveţe în Şcoala de la Boureni sunt hotărâţi să nu cedeze şi îşi trimit copiii la Şcoala din Afumaţi, acolo unde aceştia îşi aşteaptă cuminţi în bănci profesorii.

Copiii din comuna Afumaţi au început de săptămâna trecută să meargă la şcoală. Dar nu la Şcoala din Boureni, acolo unde profesorii îşi ţin cursurile, ci la şcoala lor veche din Afumaţi. Părinţii nu s-au lăsat înduplecaţi nici de rugăminţile primarului, nici de explicaţiile echipelor de control de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj sau de la Prefectura Dolj. „Copiii noştri merg zilnic la şcoală, la Afumaţi, şi îşi aşteaptă câteva ore profesorii în clase. Situaţia aceasta va continua până când vom primi un răspuns oficial din partea ISJ Dolj. Vrem să se evalueze obiectiv şi copiii noştri să înveţe în cea mai bună locaţie. La Afumaţi sunt trei laboratoare, o sală de sport, pe când la Boureni nu sunt nici un fel de dotări şi noi în memoriu am specificat asta“, a explicat Titel Stoenescu, tatăl unui elev din Afumaţi.

Prefectura Dolj solicită păstrarea claselor simultane

În luna martie, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a dat un ordin prin care din anul şcolar 2007 – 2008 în întreaga ţară clasele de simultan din mediul rural trebuia desfiinţate, prin comasarea lor în cadrul şcolilor mai mari din comunele respective. La Afumaţi, comasarea s-a făcut prin mutarea elevilor de gimnaziu din satul de centru la Şcoala din Boureni, unde învăţau deja 60 de elevi din această localitate şi din satul vecin, Covei. Părinţii elevilor de la Afumaţi au aflat abia vinerea trecută de schimbare şi nu şi-au lăsat copiii să se urce în autobuzul şcolar şi să meargă la noua lor şcoală. Timp de o săptămână, aceştia au lipsit de la cursuri, în timp ce comisii de la ISJ Dolj şi de la prefectură s-au perindat pe la cele două şcoli în căutarea unei soluţii. „Am mers la Afumaţi şi     le-am explicat părinţilor că este în avantajul copiilor să nu mai facă ore comasaţi, că este un ordin al ministrului care s-a aplicat la nivel naţional, că există un autobuz şcolar pentru transportul elevilor şi că s-a ales Şcoala de la Boureni pentru că aici sunt mai mulţi copii. După o nouă evaluare pe care am făcut-o, Consiliul de Administraţie al ISJ Dolj a reconfirmat decizia din primăvară. Dar sunt prea multe orgolii locale la mijloc şi singurii care au de suferit sunt copiii. Prefectura a trimis o adresă către Ministerul Educaţiei prin care solicită menţinerea claselor simultane în Şcoala de la Afumaţi pentru a opri acest scandal. Aşteptăm să vedem ce va hotărî ministerul“, a precizat prof. Alexandru Gâdăr, inspector şcolar general adjunct al ISJ Dolj.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS