22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPăcăliţi cu căpşuni

Păcăliţi cu căpşuni

Ministrul muncii a declarat ieri că toţi cei 32 de români care au fost sechestraţi şi exploataţi în Spania au fost păcăliţi de o reţea de traficanţi romi din Băileşti.

În urma anchetei autorităţilor spaniole s-a stabilit că toate cele 32 de persoane sechestrate şi exploatate în Spania au fost păcălite de o reţea de traficanţi de etnie romă din localitatea doljeană Băileşti. Paul Păcuraru, ministrul muncii, a declarat ieri, pentru NewsIn, că, din informaţiile pe care le-a primit de la autorităţile spaniole, reţeaua formată din doljeni din Băileşti acţiona în zona Sevillei, unde plasa ilegal forţă de muncă la fermele agricole. Despre drama românilor exploataţi în Spania s-a aflat după ce, sâmbătă noapte, 28 de români au fugit de pe plantaţii, din locul unde erau ţinuţi, iar duminică dimineaţă, cu ajutorul Consulatului Român din Sevilla, 27 au plecat spre România. Cetăţenii români, care plecaseră să lucreze în agricultură, au sosit în Spania pe 5 septembrie şi au declarat că au fost duşi de doi indivizi din Bucureşti, iar angajatorii nu numai că nu i-au plătit, dar i-au ameninţat, i-au bătut, sechestrat, după care i-au abandonat pe câmp.

Doljeni descoperiţi pe plantaţii

Potrivit consulului general al României la Sevilla, Monica-Mihaela Ştirbu, aproximativ 30 de români, printre care femei şi minori, au fost descoperiţi marţi în Spania, în urma unor raiduri ale Gărzii Civile. Se pare că toate cele 30 de persoane sunt din Băileşti şi au fost descoperite de autorităţi în urma unor descinderi efectuate, marţi, în locaţii indicate de unul dintre cei 28 de cetăţeni români care au reuşit să fugă, sâmbătă, de pe plantaţia pe care erau reţinuţi, cerând ajutor la consulatul din Sevilla. Românul care a oferit informaţiile a rămas la Sevilla şi cooperează cu poliţia pentru definitivarea anchetei. Ceilalţi 27 au revenit în ţară, fiind preluaţi de poliţiştii români, ieri-dimineaţă, din vama arădeană Turnu. Ministrul Paul Păcuraru a explicat că toţi cei 27 de români care s-au întors, ieri, în România, vor fi anchetaţi şi li se vor cere detalii despre condiţiile în care au plecat la muncă în Spania şi cine i-a sechestrat.

Caz preluat de DIICOT Bucureşti

Conform IPJ Dolj, cei 30 de doljeni descoperiţi pe plantaţiile din Spania trebuia să ajungă ieri-seară, în jurul orei 20.00, la Bucureşti, urmând să fie preluaţi de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. „Cele 30 de persoane vor ajunge în această seară (ieri-seară – n.r.) în ţară şi vor fi audiate de procurorii DIICOT Bucureşti, care se ocupă de caz“, a declarat subcomisarul Maria Vasile, purtătoare de cuvânt a IPJ Dolj.

Reprezentanţii IPJ Dolj au mai specificat că până acum nu au fost solicitaţi, însă, dacă vor fi cerute verificări, acestea se vor efectua. Potrivit ministrului Paul Păcuraru, ieri-dimineaţă, poliţia spaniolă a depistat reţeaua de traficanţi, iar în spaţiul în care locuiau au găsit lucruri ale românilor sechestraţi.

Patru români nu vor să revină în ţară

Patru dintre cele 32 de persoane exploatate în Spania au dispărut, după ce au protestat faţă de condiţiile de muncă. Autorităţile spaniole au comunicat ieri autorităţilor române că toţi cei patru au fost găsiţi în regiunea Andaluzia, dar ei refuză să se întoarcă în ţară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII