10.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSute de unităţi de învăţământ nu au autorizaţie sanitară

Sute de unităţi de învăţământ nu au autorizaţie sanitară

GORJ. În judeţul Gorj, anul şcolar 2007-2008 a început în aproximativ toate unităţile de învăţământ, dar foarte multe dintre ele nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. În Gorj, există 831 de unităţi de învăţământ, din care aproximativ 330 au autorizaţie sanitară de funcţionare. Anul trecut, peste 345 de unităţi şcolare nu au solicitat eliberarea unei astfel de autorizaţii. În mediul rural, situaţia este mai dramatică, pentru că, din 658 de unităţi şcolare, doar aproximativ 190 sunt autorizate. Pentru acordarea unei autorizaţii, o unitate şcolară trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să fie alimentată cu apă potabilă, unităţile şcolare şi grupurile sanitare trebuie să fie igienizate şi reabilitate, iluminatul să fie corespunzător, iar clădirile să nu fie deteriorate.

Potrivit Marianei Sfichi, directoarea adjunctă a Autorităţii de Sănătate Publică (ASP), dintre cele 365 de şcoli din judeţul Gorj, doar 229 au primit autorizaţia sanitară de funcţionare. „Există situaţii în care directorii de şcoli nu au solicitat autorizaţii sanitare de funcţionare. De mulţi ani nu au solicitat, nu se întâmplă numai anul acesta. Din totalul şcolilor, 82 nu au solicitat aceste autorizaţii, iar 185 de unităţi nu au apă curentă. Problemele cele mai multe sunt în mediul rural“, a precizat doctoriţa Sfichi.

Nici situaţia grădiniţelor din Gorj nu este aşa cum ar trebui: din cele 369 de astfel de unităţi, doar 98 au autorizaţie sanitară de funcţionare. „Grădiniţele din mediul rural nu au condiţii corespunzătoare, iar directorii de la 253 de grădiniţe nici nu au solicitat autorizarea. Mulţi dintre ei spun că au solicitat autorizaţia sanitară pentru şcoală şi o vor primi şi pentru grădiniţă, însă nu este aşa“, a spus Mariana Sfichi. Copiii au început noul an şcolar în şcoli şi grădiniţe neautorizate sanitar şi care nu au nici măcar apă curentă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS