22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProtest spontan la Şcoala din Afumaţi

Protest spontan la Şcoala din Afumaţi

Părinţii elevilor din comuna Afumaţi au ameninţat că îşi vor retrage copiii de la şcoală dacă Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj nu va reveni asupra deciziei de desfiinţare a gimnaziului din localitate.

Prima zi de şcoală a început în comuna doljeană Afumaţi cu un protest. Nemulţumiţi că din acest an elevii de gimnaziu va trebui să facă naveta la Şcoala din Boureni, după ce gimnaziul din localitate a fost desfiinţat, părinţii elevilor au protestat ieri dimineaţă, cerând ca şcoala din Afumaţi să fie redeschisă. Oamenii nu şi-au lăsat copiii să meargă la Boureni şi, mai mult, au ameninţat că şi astăzi vor proceda la fel.

S-au desfiinţat clasele simultane

În Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj din luna martie s-a analizat situaţia unităţilor de învăţământ cu puţini elevi în clase. Printre şcolile cu astfel de probleme se afla şi Şcoala cu clasele I-VIII din comuna Afumaţi. ISJ Dolj a hotărât că din anul şcolar 2007-2008 unitatea va funcţiona doar cu clasele I-IV, elevii de gimnaziu urmând să fie mutaţi la Şcoala din satul Boureni. Un argument era şi faptul că elevii aveau la dispoziţie un microbuz pentru a se putea deplasa până la unitatea de învăţământ respectivă.

Părinţii se opun

Părinţii şi profesorii din Afumaţi nu au văzut însă în mutarea elevilor un lucru benefic. „Cum să iei copiii de la o unitate de învăţământ din centru şi să-i duci la o şcoală mai mică şi mai slab dotată aşa cum e Şcoala din Boureni? Şi cum vă explicaţi faptul că s-au alocat fonduri importante pentru repararea Şcolii din Afumaţi. 2,5 miliarde de lei urma să fie folosite la Afumaţi, în timp ce Şcoala din Boureni a primit doar 500 de milioane de lei“, a spus o profesoară de la Şcoala din Afumaţi.

Îndârjirea părinţilor a fost atât de mare încât ieri-dimineaţă aceştia au participat la un protest spontan la Şcoala din Afumaţi. Oamenii au cerut redeschiderea gimnaziului şi au ameninţat că, dacă nu vor fi ascultaţi, îşi vor retrage copiii de la şcoală. În timpul protestului, părinţii supăraţi au fost la un pas de a-i sări la gât şoferului microbuzului care venise să ducă elevii la Şcoala din Boureni. Din fericire, cearta nu a degenerat. După ce s-au certat cu toată lumea, părinţii au plecat acasă, dar au ameninţat că nici astăzi nu-şi vor lăsa copiii să înveţe la Boureni.

Se ştia din primăvară

Directorul Şcolii Boureni, Marius Roşca, susţine că părinţii nu aveau motive să protesteze. „Se ştia din primăvară că şcolile care au clase de simultan se desfiinţează. Iar Afumaţiul avea clase de simultan cu 25 de elevi. De altfel, după decizia respectivă, primarul a luat microbuzul de la Şcoala din Afumaţi şi l-a dat Şcolii din Boureni“, a spus Marius Roşca.

Acesta a mai spus că fondurile pentru reparaţii nu au fost repartizate aşa cum au susţinut cadrele didactice din Afumaţi: „Cele trei miliarde de lei au fost repartizate pentru toate cele trei şcoli din Afumaţi, Boureni şi Covei, fără să se specifice suma pe care urma să o primească fiecare“.

Şcoala din Boureni a fost singura unitate de învăţământ din Dolj unde elevii de clasele V-VIII nu au primit ieri manualele. Directorul Roşca susţine că nu a împărţit cărţile pentru că i-a aşteptat pe elevii din Afumaţi. Conducerea ISJ Dolj a stabilit ca problema să se rezolve pe plan local. „Mâine (astăzi – n.r.), directorul Şcolii Boureni şi primarul comunei Afumaţi se vor întâlni cu părinţii şi vor încerca să-i convingă că este mai bine pentru elevi să înveţe în clase normale, în loc de simultane“, a precizat Angela Soare, inspector de imagine în cadrul ISJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS