14.4 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrima zi de grădiniţă pentru preşcolarii romi

Prima zi de grădiniţă pentru preşcolarii romi

16 copii de etnie romă au mers pentru prima dată la grădiniţă. Micuţii au fost însoţiţi de părinţii bucuroşi că, în sfârşit, copiii lor au un loc unde pot să înveţe carte.

GORJ. Noul an şcolar pentru copiii de etnie romă din Târgu Jiu a început cu o rugăciune: „Înger, îngeraşul meu“, spusă într-un glas de micuţi.

Unii dintre cei 20 de micuţi au intrat pentru prima dată într-o astfel de locaţie, încântaţi că vor începe o nouă etapă din viaţa lor. Luminiţa Feraru, educatoarea de la Grădiniţa romilor, a mărturisit că este o mare bucurie să-i înveţe pe aceşti copii. „La început este mai greu, însă pe parcurs copiii încep să vorbească bine româneşte. Ei vin din mediul lor şi cum se vorbeşte în familiile lor aşa vorbesc şi ei. Sunt cuminţi, în general. Nu ne fac probleme. Avem 28 de copii înscrişi, dar în prima zi au venit doar 20. Dintre aceştia patru vin din anii anteriori, restul de 16 sunt pentru prima dată în grădiniţă“, a spus Luminiţa Feraru.

 

Discursuri ale oficialităţilor

 

Clasa în care îşi vor desfăşura activitatea micuţii a fost decorată, astfel încât copiii să fie încântaţi de prima zi de grădiniţă.

Nelu Pavel, preşedintele Partidei Romilor din Gorj, a ţinut un discurs în limba română, dar apoi a vorbit şi în romani, ca să fie înţeles de toţi copiii. Micuţii au primit bomboane şi prăjituri. Părinţii au avut cele mai mari emoţii. „Avem emoţii şi noi, cred că mai mari decât au ei acolo în bănci. E ceva nou pentru ei şi sperăm să le fie bine. Să nu înceapă să plângă după noi, atunci când nu ne vor mai vedea aici la uşă. Trebuie să intre în societate şi să înveţe carte, că e greu să nu ştii măcar să citeşti în ziua de azi“, a declarat Angela, mama unui băieţel de trei ani.

Singura grădiniţă

Grădiniţa situată în cartierul Debarcader este singura de acest fel din municipiul Târgu Jiu. Educatoarea Luminiţa Feraru profesează de cinci ani în cadrul acestei grădiniţe, unde învaţă în special copii de romi, însă printre aceştia sunt înscrişi şi şapte micuţi care provin din familii de români. Educatoarea nu este de etnie romă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS