14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSărbătoare în Baia de Fier

Sărbătoare în Baia de Fier

Sute de persoane au participat ieri la Festivalul folcloric pastoral „Coborâtul oilor de la munte“, sărbătorind prin petreceri, joc şi voie bună una dintre cele mai vechi tradiţii din România.

GORJ. Sute de localnici ai comunei Baia de Fier, Gorj, oficialităţi, precum şi numeroşi oaspeţi au luat parte ieri la una dintre cele mai importante sărbători ale localităţii.
Aflată la cea de-a XV-a ediţie, sărbătoarea intitulată „Coborâtul oilor de la munte“ s-a bucurat, în cadrul Festivalului folcloric pastoral, de o participare importantă a unor ansambluri folclorice din România şi în special din zonele unde creşterea oilor reprezintă mai mult decât o tradiţie.
Crescători de ovine, iubitori de folclor, amatori de petreceri în aer liber, turişti sosiţi în week-end la Rânca au aplaudat şi s-au bucurat alături de locuitorii Băii de Fier de una dintre sărbătorile ce echivalează cu zilele comunei.

Oaspeţi de peste tot

Alături de autorităţile locale, în frunte cu primarul Constantin Mihuţescu, au mai fost prezenţi la Baia de Fier şi şefii judeţului, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, şi prefectul de Gorj, Ştefan Marian Popescu Bejat.
În deschiderea sărbătorii, de dimineaţă, la sediul Primăriei din Baia de Fier a avut loc o lansare de carte.
Este vorba de lucrarea Marianei Turbăceanu, fiică a comunei Baia de Fier, care a reuşit să finalizeze un volum dedicat vieţii cunoscutei interprete de muzică populară, Ileana Constantinescu.
În partea a doua a programului manifestărilor a avut loc, în prezenţa unui public numeros aflat de o parte şi de alta în faţa sediului primăriei, o paradă a portului popular din mai multe zone ale ţării. 

Muzică şi voie bună 

Ultima parte a fost dedicată muzicii şi dansului, dar şi petrecerilor cu mititei şi bere.
După cum a afirmat primarul Constantin Mihuţescu, ediţia din acest an a Festivalului folcloric pastoral „Coborâtul oilor de la munte“ a fost una dintre cele mai bogate în evenimente: „Faţă de alţi ani, participarea populaţiei la manifestări parcă a fost mai numeroasă ca oricând. Pe lângă parada portului popular, care a avut loc din faţa primăriei şi până în zona Peşterii Muierii, am mai avut şi peste 15 formaţii şi ansambluri de muzică populară din Sibiu, Vâlcea, Argeş şi Gorj. Ne-am gândit să oferim o paletă cât mai largă de stiluri interpretative, dar şi să oferim o anumită coerenţă, având în vedere şi tema pastorală a festivalului, în concordanţă cu tradiţia“, a declarat Constantin Mihuţescu, primarul comunei Baia de Fier.

Tradiţie îndelungată

Tradiţionala sărbătoare, la care participă crescătorii de oi din Gorj şi din judeţele învecinate, reprezintă o întregire a calendarului pastoral, început în a treia duminică a lunii mai, în preajma zilei praznicului Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.
Manifestarea marchează momentul coborârii turmelor de oi de la stânele din Munţii Parâng, unde au păşunat vara, pentru a merge la iernat în gospodăriile din localitate sau în alte zone ale ţării.
Potrivit tradiţiei, transhumanţa reprezintă migraţia periodică a păstorilor şi a turmelor (de oi), primăvara de la şes la munte sau de la sud spre nord şi toamna de la munte la şes sau de la nord spre sud, în vederea asigurării hranei pentru animale. La Baia de Fier există câteva sute de ciobani, care trăiesc numai din păstorit. Împreună cu oraşul Novaci, comuna Baia de Fier administrează zona montană turistică Rânca. 

Peştera Muierii

Pe teritoriul comunei Baia de Fier se află una dintre cele mai importante şi cunoscute peşteri din România. Peştera Muierilor de la Baia de Fier reprezintă, potrivit statisticilor oficiale, cel mai vizitat obiectiv tuistic din Gorj.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS