21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRadovanul, satelit al Craiovei?

Radovanul, satelit al Craiovei?

Comuna Radovan vrea să scape de sărăcie prin dezvoltarea a două proiecte imobiliare în zone cu potenţial turistic. Consiliul local oferă pământ pentru concesiune la preţuri mai mult decât accesibile şi mizează pe încasarea impozitelor pe clădirile care vor fi construite.

Schimbarea primarului din Radovan a fost de bun augur. Noul primar Aurică Cîrstianu şi-a luat munca în serios, unii zic că prea în serios, şi s-a gândit cum să-i scoată pe oameni din sărăcie. Pe malul lacului de acumulare Fântânele, primăria avea câteva hectare de păşune pe care nu mai păştea decât rareori câte o vacă rătăcită din sat. Locul i s-a părut numai bun de scos la concesiune pentru cei care ar dori să-şi construiască aici case de vacanţă. Consilierii au fost de acord, deşi nici unul nu este din acelaşi partid politic cu primarul, caietul de sarcini a fost făcut, licitaţia ţinută, iar 36 de concesionari şi-au adjudecat parcele de până la 3.000 mp, la preţul de 2.000 de lei vechi pe metrul pătrat, din cele 5,5 ha disputate. „La Fântânele nu câştigam nimic de pe cele 5,5 ha de păşune care se învecinează cu lacul de acumulare. Le-am explicat consilierilor că nu numai că vom lua mai mulţi bani pe concesiune, dar vom lua şi impozite pe construcţiile pe care le vor face concesionarii acolo. Am ţinut licitaţia pe 6 septembrie, au fost desemnaţi câştigătorii, dar am anulat-o pentru că au descoperit concesionarii că în caietul de sarcini trecusem că trebuie să-şi facă intabularea şi cadastrul în termen de 30 de zile, lucru aproape imposibil de realizat. Vom reface caietul şi vom scoate din nou pământul la licitaţie“, a spus primarul Cîrstianu.

 

Serviciul la Craiova şi casa la Radovan

 

La coada pădurii din Radovan, pe locul fostului sediu al CAP-ului, la doar câţiva metri distanţă de şoseaua asfaltată care duce la Întorsura, Primăria Radovan mai are un teren pe care vrea să extindă vatra satului. Din calculele primarului a reieşit că terenul se poate parcela în aşa fel încât să se poată construi 60 de case. „Voi da 30 de locuri de casă celor îndreptăţiţi de lege, adică tinerilor căsătoriţi până în 35 de ani, iar diferenţa de 30 o voi concesiona celor care doresc să-şi facă aici case de vacanţă. Locul este foarte bun pentru că se învecinează cu pădurea. Acolo am curent electric, puţuri forate şi alei betonate. Distanţa până la Craiova este de doar 25 de kilometri, adică numai bună de făcut naveta. De ce să dea cineva sute de milioane de lei pe teren în Craiova în condiţiile în care eu le dau terenul aproape pe degeaba, iar cu sutele de milioane rămase îşi pot cumpăra maşină şi-şi pot face şi casă. Nu mai pun la socoteală peisajul şi faptul că vara una este să stai în Craiova şi să te topeşti de căldură şi alta e să stai la umbra pădurii“, a spus primarul. Proiectele imobiliare ale primarului au toate şansele să se realizeze dacă avem în vedere faptul că Radovanul este poziţionat la drumul european Craiova – Calafat şi dacă ne gândim că în Europa distanţa dintre locuinţă şi locul de muncă rareori este mai mică de 20 km.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII