19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCastelul Roşianu din Turburea, scos la licitaţie

Castelul Roşianu din Turburea, scos la licitaţie

Castelul Roşianu este o clădire veche, construită de un arhitect din Italia, chemat special de boierul Roşianu, unul dintre moşierii comunei gorjene Turburea. Acum, la zeci de ani după ce familia moşierului a părăsit locurile natale, Primăria Turburea, actualul proprietar al imobilului, l-a scos la licitaţie, împreună cu un hectar de teren. Cumpărătorii se lasă aşteptaţi.

Situat pe vârful unui deal, castelul pare a spune istoria doamnelor care au trăit aici, a domnilor care şi-au supravegheat muncitorii de la balconul dinspre est sau a copiilor care urcau gălăgioşi scara interioară în formă de spirală. Oamenii din comuna Turburea nu îşi mai amintesc exact în ce an a fost construită această capodoperă a arhitecturii locale. Ruinele vechii clădiri te îmbie să păşeşti înăuntru: cărămizile au mai căzut de pe pereţi, vremea a lăsat urme adânci în cele câteva camere. Din balconul italienesc au mai rămas doar câteva cărămizi şi stâlpii de susţinere. Praful s-a aşezat pe scări, ferestrele au fost smulse de mâinile lacome ale oamenilor, uşa de la intrare a dispărut cu ani buni în urmă. „Cam asta a mai rămas din vechiul Castel Roşianu. Oamenii mai bătrâni spun că a fost al unui mare boier, apoi acesta l-a vândut altui om bogat din Craiova, dar moştenitorii nu au adus actele necesare. Aşa că a rămas Primăria Turburea proprietar“, a precizat Teodor Iloiu, primarul comunei.

 

260 de milioane de lei vechi pentru un castel

 

De curând, Primăria Turburea a decis să scoată la licitaţie atât Castelul Roşianu, cât şi un hectar de teren din fostul domeniu al boierului. Preţul de pornire a licitaţiei pentru castel va fi de 260 de milioane de lei vechi, iar cel pentru un metru pătrat de teren va fi de cinci euro. În ciuda faptului că a trecut mai bine de o săptămână de când Primăria Turburea a făcut public anunţul licitaţiei, nici un doritor nu s-a prezentat: „Cred că ar vrea numai castelul, adică numai clădirea, nu şi terenul, care li pare prea scump. Ar ajunge la 50 de mii de euro terenul. Poate dacă ar veni cineva bogat, să aibă bani şi să investească în reparaţii şi modernizări, ar putea face ceva aici, ceva frumos. Până acum, cei care au venit au întrebat numai de clădire, nu şi de teren“, a mai afirmat Iloiu. În jurul castelului se află aproximativ opt hectare de teren, care acum fac parte din domeniul public. Până când la licitaţie se vor prezenta cumpărătorii, terenul şi castelul vor rămâne în proprietatea Primăriei Turburea, a cărei conducere speră ca intemperiile să nu distrugă vechiul imobil.

Construcţia ridicată pe o colină, de unde se poate vedea toată comuna, este locul de joacă pentru copii din satul Spahii. Nu prezintă interes nici pentru săteni, care îşi pasc vitele nestingheriţi pe fostele domenii ale castelului, nici pentru vizitatorii ocazionali. Nimeni nu îi mai trece pragul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS