13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRefugiul Salvamont din Parâng, plin de igrasie

Refugiul Salvamont din Parâng, plin de igrasie

GORJ. Salvamontiştii din Parâng vor fi nevoiţi să se adăpostească şi în această iarnă într-o clădirea nouă şi plină de igrasie, din cauză că firma care a construit-o nu a respectat condiţiile impuse în proiect. Parchetul s-a umflat aproape în toate încăperile, subsolul refugiului este inundat, lucrările de zidărie sunt prost făcute şi se scorojesc, iar geamurile şi uşile abia au fost reparate. În plus, unele încăperi sunt şi acum ocupate cu deşeuri rămase de la construcţie.
La recepţia finală, reprezentanţii ADR Vest, care au finanţat 90 la sută din lucrare, au descoperit mai multe neconcordanţe faţă de normele europene cuprinse în proiectul de execuţie şi au cerut constructorului, SC Consmin SA Petroşani, să le remedieze, dar între timp au apărut şi alte probleme.
Pentru acest proiect, au fost alocaţi 108.000 de euro prin programul PHARE,  Consiliul Local Petroşani a contribuit cu 30.000 de euro şi o parte a fost asigurată de Primăria Petroşani. Refugiul Salvamont din Parâng este situat la cota 1.700 şi este prima construcţie de acest gen din zonă.

Construcţie nelocuită

Constructorii au mai fost nevoiţi să refacă anumite lucrări înainte de a finaliza construcţia, când reprezentanţii finanţatorilor au constatat grave nereguli, dar nici acum situaţia nu este tocmai bună. În acest loc ar trebui să stea, împreună cu salvamontiştii, jandarmii care asigură paza şi siguranţa turiştilor, dar încă nu s-au mutat, iar salvamontiştii stau în cabane particulare. „Nu ne-am mutat pentru că, deocamdată, constructorul nu a făcut lucrările de calitate. Acum funcţionăm provizoriu într-o încăpere. După recepţie ne sunt destinate trei încăperi, iar într-o altă încăpere, la demisol, vom  avea ATV-ul din dotare. Mai trebuie la parter o încăpere unde vom funcţiona împreună cu salvamontiştii şi vom lucra cu turiştii. Noi nu putem primi turiştii în încăperile acelea pentru că nu este totul finalizat. După ce se face recepţia de către autorităţile locale şi vom primi spaţiile, ne vom muta“, a declarat comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara, generalul de brigadă Viorel Sălan.
Peste patru luni, clădirea care adăposteşte Refugiul Salvamont va ieşi din garanţie, iar tot ceea ce este acum stricat va trebui refăcut pe banii contribuabililor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS