13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjOrtacii de la Mina Lupoaia au sărbătorit 40 de ani de activitate

Ortacii de la Mina Lupoaia au sărbătorit 40 de ani de activitate

După închiderea minelor de subteran Roşiuţa, Leurda, Boca, Râpa şi Horăşti din Bazinul Carbonifer al Motrului, fără ca factorii de răspundere din economia românească să fi făcut o analiză profundă a fenomenului, au mai rămas în funcţiune Mina de subteran Lupoaia şi Mina de subteran Ploştina.

GORJ. Pe 1 septembrie, cei peste 600 de ortaci din Mina Lupoaia au sărbătorit împlinirea a 40 de ani de când scormonesc în măruntaiele pământului pentru a aduce la suprafaţă mii de tone de cărbune, care sunt apoi expediate la Termocentrala Işalniţa. La festivităţi au luat parte foste cadre, care au condus unitatea în perioada când se stabilea o cifră de plan, de exploatare şi livrare a cărbunelui peste capacitatea tehnică a unităţii, şi mulţi mineri pensionari a căror viaţă este marcată de eforturile depuse în anii de activitate sub pământ.
Primarul oraşului Motru, Dorin Hanu, prezent la festivitate, şi-a desfăşurat la Mina Lupoaia întreaga activitate de miner – 12 ani inginer şi şapte ani director, iar în anul 2004 a plecat în administraţia locală. Invitat să îşi amintescă anii petrecuţi la mină, el a remarcat: „Aici m-am format ca om, aici am cunoscut oameni drepţi şi cinstiţi şi tot aici am învăţat să înving greutăţile şi să fiu învingător, pentru că lupta cu pământul nu este deloc uşoară“.
Necesitatea extragerii cărbunelui din minele de subteran în paralel cu cel din carierele de suprafaţă a fost remarcată de fostul ministru al minelor Emil Huidu, care în discursul ţinut şi-a exprimat insatisfacţia pentru închiderea necontrolată a unor exploatări miniere de subteran fără să se încerce o modernizare şi o rentabilizare a lor. Cele două mine rămase în funcţiune, Lupoaia şi Ploştina, au astăzi o funcţionare normală şi se dovedesc rentabile, cu toate că în aceste unităţi nu s-au făcut investiţii în ultimii ani.
Directorul General al SNLO Târgu Jiu, Eugen Davidoiu, a felicitat întregul colectiv al EMS Motru condus de Vasile Râbu pentru rezultatele obţinute şi a infirmat zvonul destrămării SNLO Târgu Jiu.
La final, s-a adresat ortacilor deputatul de Gorj Victor Ponta, sosit la Motru pentru a cununa o tânără pereche. Nefiind la prima vizită într-o exploatare minieră, aesta a afirmat pe scurt: „Nu am fost miner, am fost procuror şi de aceea am remarcat că aţi fost minţiţi şi păcăliţi, iar dacă vreţi să fiţi păcăliţi în continuare, dumneavoastră alegeţi“.
După terminarea festivităţilor în cadrul cărora s-au înmânat diplome şi medalii, participanţii au fost invitaţi la o masă festivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS